Mona Lisa dile geldi

Mona Lisa’nın yüz mimikleri yapay zeka araştırmacılarının geliştirdikleri teknoloji aracılığıyla hareket ettirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.05.2019, 15:50 25.05.2019, 16:08
Mona Lisa dile geldi

Samsung’un Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Yapay Zekâ Merkezi tarafından geliştirilen sisteme meşhur Mona Lisa tablosu da dahil edildi. Mona Lisa’nın gözlerini ve dudaklarını hareket ettirerek yüz ifadelerini kullanması sağlandı.

Yapay Zekâ Merkezi, tablo ya da tek bir yüz fotoğrafından, yüksek bir gerçekçiliğe sahip, gülen, konuşan veya yüz ifadelerini kullanan sahte video elde etme teknolojisini geliştirdi. Bu teknolojiye ‘Deepfake Al’ deniliyor.

Bu teknoloji sayesinde daha önceden de sahte video geliştirilebiliyordu. Fakat videonun hazırlanabilmesi, yüzün farklı açılarının bulunduğu birçok fotoğraf verisini gerektiriyordu.

Samsung’un sistemi, yalnızca bir fotoğrafla yüksek gerçekliğe sahip video hazırlanabilmesi için büyük bir yeniliğe imza atıyor ve bu alanda gelinen son noktayı gösteriyor.

Herhangi bir görüntüdeki yüz, sistem tarafından kaynak olarak kullanılabiliyor. Kaynak yüzdeki gülme ve konuşma gibi ifadeleri alarak, videoda kullanılacak olan hedef yüze işliyor.

Araştırmacılar, Mona Lisa tablosunun yanında Fyodor Dostoyevski, Marilyn Monroe ve Albert Einstein gibi meşhur isimlerin de fotoğraflarını video haline getirdi ve Youtube üzerinde yayımladı.

Yorumlar (0)