Lise öğrencileri 95 kuruş ile 100 kilometre giden araç yaptı

Eskişehir’de lise öğrencileri, TÜBİTAK destekli Teknofest yarışmasına katılmak amacıyla elektrikli bir araç tasarladı. Lise öğrencilerinin tasarladıkları araç, 100 kilometrede yalnızca 95 kuruşluk elektrik enerjisi harcıyor.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.09.2021, 13:28
Lise öğrencileri 95 kuruş ile 100 kilometre giden araç yaptı

Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı öğretmenleri, TÜBİTAK destekli Teknofest’e katılmak üzere aylar öncesinden hazırlanmaya başladı. 

Liseli öğrencilerden elektrikli otomobil

Liseli öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen elektrikli otomobil kategorisinde yarışmak amacıyla aylarca devam eden çalışmalarla projeyi tasarlayan 5 öğrenci ve 7 öğretmenden oluşan ekip, kazandıkları başarının gururunu yaşıyor. Yarışma kapsamında Eskişehir’i temsil edecek olan araca ise, Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi (ESATAMAT) adı verildi. 350 kilogram ağırlığına sahip araçta 200 lityum pil kullanıldı. Araç ayrıca 100 km’de 95 kuruşluk elektrik harcıyor. Gerçekleştirilen testlerde 100 kilometreyi tek şarj ile rahatlıkla gidebilen ESATAMAT isimli araç, İzmit Körfez Pisti’ndeki yarış için Eskişehir’den hareket etti.

Finalde yarışacak

Final öncesi gerçekleştirilen 2 yarıştan geçen araçlarıyla birlikte Körfez Pisti’ne gitmek için hazır olduklarını ifade eden Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhan Özata, elektrikli araçlara yoğunlaşan ilginin ilham kaynakları olduğunu dile getirdi. Elektrikli araçlar dalında okulda bir bölüm açılacağını aktaran ve bu alanda daha fazla ilerlemek istediklerini kaydeden Özata, “Biz ‘ESATAMAT’ adını verdiğimiz elektrikli aracımızın hazırlığına başlarken, ülkemizde ve dünyada artan yoğun ilgiden ilham aldık. Motorlu araçlar dalında Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 5 öğrencimiz ve 7 öğretmenimiz ile beraber elektrikli otomobil yapma kararı aldık. Dünyada elektrikli araçlara yoğunlaşan ilgi sebebiyle ilk başta motorlu teknolojiler alanına elektrikli araçları açmak üzere bakanlığımıza dilekçe gönderdik ve olumlu cevap aldık. TÜBİTAK’ın liseli öğrenciler arasında gerçekleştirdiği elektrikli araçlar yarışması için tasarladığımız otomobil, ilk 2 aşamayı geçerek finale kaldı. 31 Ağustos-5 Eylül arasında Körfez Pisti’nde düzenlenecek olan yarışmalara bu otomobille katılacağız” dedi.

100 kilometrede 95 kuruş harcıyor

Aracın teknik bölümlerine ilişkin açıklama yapan Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Şefi Taner Tüysüz, 100 km için 95 kuruş elektrik harcadığını ifade etti. Tek batarya ile aracın 100 km gidilebildiğini kaydeden Tüysüz, “TÜBİTAK’ın istediği teknik değerler mevcut. O değerlerin üstüne çıkamıyoruz. Tasarladığımız otomobil, 1,40 metre yükseklik, 2,70 metre uzunluğa ve 1,20 metre genişliğe sahip durumda. Şu an aracımız 350 kilogram ağırlıkta. Aracın güç bölümüne 200 lityum pil taktık ve bunları bir araya getirdik. Dolu tek batarya ile yaklaşık olarak 100 km yol gidebiliyoruz. 100 km için 95 kuruşluk elektrik harcıyor. Güvenlik ve teknik amaçlı otomobilin hızını 50 kilometre/saat ile kısıtladık. Tam olak motoru araca yüklemeden 100 km hızı gördük” şeklinde açıklama yaptı.

“Dereceyi hedefliyorum” 

Otomobilin sürücülüğünü yapacak olan 12. sınıf öğrencilerinden Emre Yüksel, büyük hedeflerle yarışacağını ifade etti. Sürüş deneyimi ile ilgili açıklama yapan Yüksel, “Aracı bitirdik ve yarışa katılma hakkı kazandık. Birinci olmak ya da dereceye girmek gibi bir hedefim var. Okulun içinde test ettim. Uzun bir mesafe gitmedim. Okulun içinde kullanmama rağmen sürüşü gayet iyi ve 100 km’yi rahat bir biçimde tamamlayabileceğime inanıyorum. Sürüşü oldukça konforlu, yollarda silkeleme yaşanmıyor” sözlerini kullandı. 

“Vaktimizden kısıp arabayı tasarlamakla uğraştık” 

Zorlu proje sürecinden sonra gurur duyduklarını ifade eden ESATAMAT Takım Kaptanı Hakan Seyitoğlu, salgın sürecinin, işlerini aksattığını dile getirdi. Seyitoğlu, aracın hazırlık süreciyle ilgili şunları söyledi:

“Aracı yapma kararı aldığımızda bir şey yoktu. Projeye karar verdikten sonra parçaları yavaş yavaş birleştirerek aracımızı tasarladık. Oldukça iyi oldu. Hem konforlu hem de az yakıtla uzun mesafeler gidebiliyor. Araca başladığımızda Nisan dönemindeydik. Salgın sebebiyle evlere kapandık. Kendi vaktimizden kısıp aracı bitirmekle uğraştık. Arkadaşlarımız ve öğretmenlerimizle bir beyin fırtınası gerçekleştirdik. Sonunda böyle güzel bir araç tasarladık. Yarıştan inşallah güzel bir dereceyle geri döneriz.” 

Yorumlar (0)