Kep Adresi Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.08.2020, 01:16
Kep Adresi Nedir?

Kep adresi yani kayıtlı elektronik posta adresi teknik olarak güvenli ve kanuni olarak geçerli olan elektronik posta şeklinde ifade edilir. Bu hizmet sayesinde postanın alıcıya ulaşıp ulaşmadığı, alıcı tarafından okunup okunmadığı, iletinin ne zaman ulaştığı, gerekli hallerde e postaya yeniden erişilmek istendiği ve ilgili kişi ya da kuruluş tarafından gönderilip gönderilmediği tespit edilebilir. Bu e posta sistemini kullanmaya yönelik herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Fakat sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, anonim şirket ile Limited şirketlere elektronik yolla tebligat yapmak zorunlu hale getirilmiştir. Bunun dışında kalan gerçek ve diğer tüzel kişiler istedikleri takdirde bu uygulamayı kullanabilir. Bu adrese sahip olmanın maliyeti KEPHS internet sitesinde ifade edilmektedir.

Kep Adresi Nereden Alınır?

KEP sistemine dahil olmak için sağlayıcılar tercih edilmelidir. Bunlar arasında PTT de yer almakta olup başvuru için öncelikle gerekli belgeler hazırlanmalıdır. İstenen belgeler sağlayıcıdan sağlayıcıya farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaport istenmektedir. Bununla birlikte KEP adresi ön başvuru formu da gereklidir. Bu şekilde alınacak her hesap bireyseldir ve başkası tarafından alınamaz. Eğer alınacak kep adresi kurumsal ise daha sonradan bu adres için işlem yetkisi alınabilir. Bu işlem yetkisi için sayı sınırı yoktur. Açılan kep adresi için dondurma işlemi yapılamamakta olup bu hesap kapatılabilir ve sonradan tekrar açılabilir. Hesap yeniden açılmak istendiğinde kimlik tespiti yapılabilmesi için gereken belgeler ilgili KEP sağlayıcısına tekrar verilmelidir.

Kep Adresinin Avantajları Nelerdir?

Kep sisteminin avantajları çeşitlidir. Bu sistemin her aşaması güvenli olup hukuki nitelik taşıması sağlanmıştır. Böylece kurumlar ve kişiler arasında yapılan iletişim süreci daha hızlı hale gelmiştir. Aynı zamanda kağıt, arşiv ve postalama gibi masrafları da ortadan kaldıran bu adres kurumların maliyet avantajı elde etmesine katkıda bulunur. Her türlü mağduriyetin önlenmesine yönelik kurulan kep sistemi tüm ticari ve resmi yazışmalar için kullanılabilir. Böylece yazışma sürecinin daha verimli hale getirilmesi amaçlanmıştır. Çevreci olmasıyla da bilinen bu uygulama bütün belge ve arşiv modellerinin kaldırılmasına katkıda bulunur.

Yorumlar (0)