Japon şirkete ait uzay aracı, Ay'a inerken kayboldu

Aralık ayında SpaceX'in Falcon roketiyle fırlatılan Tokyo merkezli "ispace" şirketine ait uzay aracı ile olan bağlantı, Ay'a iniş sırasında koptu. Şirketten yapılan açıklamaya göre inişten kısa süre önce uzay aracının yakıtının bitmek üzere olduğu ve aracın hızının arttığı tespit edildi. Uzay aracıyla kopan irtibatın iyileşmesinin beklenmediği kaydedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.04.2023, 10:54 Hakan Öksüz
Japon şirkete ait uzay aracı, Ay'a inerken kayboldu

Elon Musk'ın SpaceX'i ve Jeff Bezos'un Blue Origin'i, uzay görevlerindeki rekabetin artmasına yol açtı. Son yıllarda birçok ülke, Ay'a ve Mars'a araç gönderdi. Merkezi Japonya'da bulunan "ispace", Ay'a araç gönderen şirketlerden biri oldu. Şirketin "Hakuto-R" keşif programı kapsamında geliştirdiği uzay aracının bugün Ay'ın yüzeyine inmesi bekleniyordu.

İrtibatın düzelmesi beklenmiyor

Şirketten gelen açıklamaya göre uzay aracının, Japonya yerel saatiyle 01.40 civarında Ay'ın yüzeyine inmesi gerekiyordu. İniş sırasında uzay aracıyla olan bağlantının koptuğu belirtildi. İrtibatın yeniden düzelmesinin beklenmediği, görevi tamamlamanın düşük ihtimal olduğu kaydedildi.

Sert bir iniş yapmış olabilir

İletişimin kesilmesinden hemen önce kaydedilen verilere göre uzay aracındaki yakıt bitmek üzereydi.  Bağlantının kopmasından önce iniş hızının arttığı tespit edildi. Tüm verileri bir araya getirince uzay aracının sert bir iniş yapmış olabileceği, bunun da aracın sonu anlamına gelebileceği ifade edildi. 

Araçla gönderilen küçük robot, Ay'ın yüzeyinde araştırma yapacaktı

Bu görev başarılı olsaydı özel bir şirket tarafından geliştirilen bir uzay aracı ilk defa Ay'a inmiş olacaktı. Boyu 2,3 metre ve eni 2,6 metre olan uzay aracının kargosunda "dönüştürülebilir" küçük bir robot bulunuyordu. Bu robot, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve oyuncak firması Tomy tarafından geliştirilmişti. Robotun Ay'da yüzey çalışmaları yapması planlanıyordu.

Yorumlar (0)