iOS 15 geldi! Yenilikler ve destekleyen modeller

Apple'ın, iPhone modellerine sunduğu iOS 15 güncellemesi, dün akşam TSİ 20.00'de yayınlandı. İşte iOS 15 hakkında bilinmesi gereken her şey...

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.09.2021, 08:52 21.09.2021, 18:07
iOS 15 geldi! Yenilikler ve destekleyen modeller

Apple'ın; iPhone, iPad ve Apple Watch gibi ürünlerin yeni yazılımlarını ve özelliklerini tanıttığı WWDC konferansı, 7-10 Haziran tarihlerinde internet üzerinden gerçekleştirilmiş ve merakla beklenen iOS 15 sürümü tanıtılmıştı.

iOS 15 kullanıcılarla buluştu

Geçen gün, iPhone 13 serisinin tanıtılması ile beraber kullanıcılar, artık iOS 15 güncellemesini beklemeye geçti

Apple'ın, iPhone modellerine sunacağı iOS 15 güncellemesi, dün akşam TSİ 20.00'de kullanıcılarla buluştu.

iOS 15’in öne çıkan özellikleri

FaceTime

Apple'ın popüler iletişim uygulaması FaceTime, sadece iOS yüklü cihazlarda kullanılıyor. Ancak iOS 15 ile beraber FaceTime, artık Windows ve Android işletim sistemlerinde de kullanılabilecek.

Bununla beraber, WhatsApp gibi diğer görüntülü görüşme uygulamaları, FaceTime gibi ciddi bir rakiple mücadele etmek durumunda kalacak. Öte yandan FaceTime üzerinden aramada yapan kişiler, beraber bir şeyler dinleyebilecek veya izleyebilecek.

Bu güncellemeyle birlikte Apple, FaceTime'ı Zoom benzeri bir görüntülü arama hizmetine çevirmeye çalışıyor. Ayrıca FaceTime, insanlarla paylaşabilmeniz ve uygun zamanda katılabilmeniz için planlanmış bir aramanın linkini önceden paylaşmanıza izin verecek.

Apple, iOS 15 ile birlikte gelen bir başka FaceTime güncellemesini de açıkladı. Ses kalitesini iyileştirmek amacıyla bir ses yalıtımı özelliği, yeni ızgara görünümü, uzamsal ses desteği ve "portre modu" ile arka planınızı bulanıklaştırma opsiyonu da bu yenilikler arasında yer alıyor.

Yeni bildirim seçenekleri

iOS 15 güncellemesi ile beraber bildirimler, metin bildirimlerindeki kişi görüntüleri ve daha büyük uygulama logoları ile yeni bir görünüm alıyor.

iOS 15'te Focus ismi verilen yeni filtre modları kullanıcılara sunuluyor. Bu, çalışırken ya da farklı bir iş yaparken hangi bildirimlerin görüneceğinin kullanıcı tarafından ayarlanmasına imkan tanıyacak.

Seçilecek bildirim ayarları ayrıca cihazlar arasında senkronize edilebilecek. Güncelleme ile beraber, günün belirli zaman dilimlerinde bildirimler, otomatik olarak açılıp kapatılabilecek.

Gelişmiş uygulamalar

Apple, iOS 15 ile beraber yerleşik olarak gelen kendi uygulamalarını biraz daha geliştirecek. Örneğin nem, hava kalitesi, bulutların durumu, Güneş'in yeri gibi bilgiler Hava Durumu uygulamasında görülebilecek.

Apple'ın Haritalar uygulamasında da birtakım yenilikler göze çarpıyor. Güncelleme ile beraber, binaların ayrıntı seviyesi artırılacak. Üç boyutlu ve daha renkli haritalarla daha gelişmiş yol tarifleri alınabilecek. Taksi ve otobüs ve gibi ulaşım araçlarının ayrıntılı rotaları da uygulamada görülebilecek.

Apple Wallet kimlik olarak kullanılabilecek

Apple, Wallet uygulamasına getirdiği yeni güncellemeyle birlikte, ABD havaalanlarında iPhone'unuzu dijital kimlik olarak kullanmanıza imkan sağlayacak.

Şirket, ABD eyaletlerinde eyalet kimliğinizi ya da sürücü belgenizi nasıl tarayabileceğinizi gösterdi; bu bilgiler şifrelenecek ve iPhone'larda saklanacak. Şirket, iPhone'un havalimanı güvenlik kontrol bölgelerinde kimlik olarak kullanılmasını sağlamak üzere ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi ile beraber çalıştığını belirtiyor.

Siri için artık internete gerek yok

Apple'ın dijital asistanı Siri, varsayılan olarak artık cihazdaki sesi işleyecek, dolayısıyla bu özellik bundan sonra internet bağlantısı olmadan kullanılabilecek. Apple, söz konusu bu özelliğin Siri'yi daha duyarlı bir duruma getireceğini belirtiyor. Çünkü artık veriler, Apple sunucularına aktarılmak yerine direkt olarak telefonda depolanacak. Dolayısıyla bir süredir sesli asistanlar için gündemde olan gizlilik problemleri, yeni güncellemede giderilmiş olacak.

iOS 15 güncellemesi alacak olan iPhone modelleri

Apple'ın resmi sitesinde açıklanan bilgilere göre, iOS 15 güncellemesi alacak iPhone modelleri şöyle:

  • iPhone 13 serisi - Bütün modeller

  • iPhone 12 serisi - Bütün modeller

  • iPhone 11 serisi - Bütün modeller

  • iPhone XS

  • iPhone XS Max

  • iPhone XR

  • iPhone X

  • iPhone 7 Plus

  • iPhone 7

  • iPhone 8 Plus

  • iPhone 8

  • iPhone SE 2 2020

  • iPhone 6s Plus

  • iPhone 6s

  • iPhone SE

iOS 15 nasıl yüklenir?

iOS 15’i, telefona gelen bildirime dokunarak ya da  Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme’yi takip ederek telefonunuza yükleyebilirsiniz.

Yorumlar (0)