Instagram’ın yeni özellikleri, herkesi “influencer” yapacak 

Popüler sosyal medya platformu Instagram, artık sanal gerçeklik algısını da güçlendirecek güncellemelere hazırlanıyor. Mesajlara ve hikayelere üç boyutlu avatarlar ile cevap vermeye olanak sağlamaya hazırlanan Instagram, Metaverse dünyasını bünyesine taşıyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.02.2022, 16:12 02.02.2022, 15:51
Instagram’ın yeni özellikleri, herkesi “influencer” yapacak 

Eski adıyla Facebook Inc., yeni ismiyle Meta’nın bünyesinde bulunan Instagram, yeni sanal evren Metaverse’ü bünyesine taşımaya hazırlanıyor. Yapılan son resmi duyuruya göre Metaverse’de kullanılan avatarlar, Facebook ve Facebook Messenger’da çoktan yayılmış durumda. Üç boyutlu avatarları Instagram’a da getirmek için gün sayan Meta, artık mesajların ve hikayelerin bu avatarlar ile yanıtlanabileceğini duyurdu. 

Yeni özellikler bir süredir test ediliyor 

Şimdilerde dünyanın farklı bölgelerindeki kullanıcıların test ettiği yeni bir özellik gündemde. Bazı kullanıcıların profillerindeki geçmiş paylaşımları düzenleyebilmesine imkan sağlayan bu özellikle birlikte hali hazırda kronolojik olarak sıralanan gönderiler artık istenildiği gibi sıralanabilecek.  



Hikayelere “beğeni” özelliği geliyor 

Bir diğer özellik olan “hikayeleri beğenme” özelliği de bazı ülkelerde test edilmeye başlandı. Bazı hikayelerde “mesaj gönder” butonu yanında ufak bir kalp işareti bulunuyor. Bu kalbe basıldığında ise “beğeni” olarak hikaye sahibine mesaj iletiliyor. Bu özellik, Türkiye’de yalnızca bazı kullanıcıların denemesine açılmış durumda. 

Instagram’daki son güncellemeler 

Yalnızca yakın arkadaşlarla etkileşime girme özelliği olan Threads, bağımsız bir mesajlaşma uygulaması olarak teknoloji severlerin karşısına çıkıyordu. Direct message yerine kullanılan Threads, Aralık 2021 itibarıyla tamamen kaldırılmıştı. 

Sosyal medya uygulamasındaki bir diğer yenilik ise hikayelerde link paylaşımıydı. Eskiden 10 bin takipçisi olan herkes link paylaşımında bulunabilirken artık takipçi sınırlaması olmadan herkes link paylaşabiliyor. Ancak bu özellik hala tüm kullanıcılara açılmış değil. Kısa süre içerisinde herkesin bu uygulamadan faydalanabileceği öngörülüyor. 



30 saniyeden uzun hikayeler geliyor 

Instagram’a hikayeler özelliği geldiğinden bu yana 15 saniyeden fazla story (hikaye) paylaşılamıyordu. Bunun için de bir düzenleme yapan Meta şirketi, artık 30 saniyelik hikayelere de izin vermeye hazırlanıyor. Bu özellik şu anda bazı aktif kullanıcılarda test ediliyor.  

Bir diğer yenilik ise hikayelere kimlerin baktığı, kaç kişinin gönderiyi beğendiği ve gönderiye yorum yaptığının görünmemesi. İnsanlar üzerindeki sosyal medya baskısını azaltmayı hedefleyen bu özellikler sayesinde artık beğeni ve yorum sayıları hesap sahibinin isteğine bağlı olarak gizlenebiliyor. 2019’dan bu yana farklı ülkelerde test edilen özellikle artık tüm ülkelerdeki kullanıcılara açılmış durumda. 

Otomatik yazı yazma özelliği geldi 

Her gün milyonlarca kişinin kullandığı Instagram’ın hikaye bölümünde yeni efektler görücüye çıkıyor. Hikayelere gelen “caption” özelliği ile hikayelere yazı yazmak da kolaylaşıyor. Bundan sonra hikayelerde konuşarak yazı yazılabilecek. Telefonun mikrofonuna konuşulduğu anda hikaye üzerinde yazı belirecek. Bu özellik şu anda ABD’nin bazı eyaletlerinde deneme aşamasında. 

Yorumlar (0)