İnsanlık için tehlike çanları çalıyor! Sebebi: Mercan resifler

Alman bilim insanları, mikroplastiklerin su altı yaşama verdiği zararı ortaya koyan bir çalışma hazırladı. Dünyada ilk kez yapılan bu çalışma, balık popülasyonundaki ciddi düşüşü ortaya koydu. Okyanuslardaki mercanlar arasında 200 bin tondan fazla mikroplastik depolandığını keşfeden bilim insanları, bu plastikleri yiyen deniz canlılarının da doku kaybına uğradığını ve bu sebeple balık popülasyonunun yüzde 60 oranında azaldığını belirledi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.12.2021, 10:03
İnsanlık için tehlike çanları çalıyor! Sebebi: Mercan resifler

Almanya’nın önde gelen üniversitelerinden Giessen Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, mikroplastik ve su altı hakkında araştırmalarda bulundu. Mikroplastiklerin okyanus ve deniz ekosistemine olumsuz katkılarını belirlemek için ortaya konan bu çalışma hem su altının güncel durumunu gösterdiği hem de dünyada türünün ilk örneği bir araştırma olduğu için oldukça önemli. 

Özellikle mercanlar üzerinde çalışıldı 

Bilim insanı Jessica Reischert, araştırmada, mikroplastiklerin mercanlar için bir tür “stres faktörü” olduğunu ve bunun “insan yapımı” olması sebebiyle tehlikenin boyutunun büyük olduğunu ifade ediyor. Mikroplastikler sayesinde mercan resiflerinin hızlı şekilde bozulduğunu kaydeden Reichert, 24 trilyon mikroplastik parçasının suda yüzdüğünü aktarıyor.  

24 ton mikroplastik parçası suda yüzüyor 

Reichert: “Dünyadaki deniz ve okyanus olmak üzere tüm su kaynaklarında 24,4 trilyon mikroplastik parçası yüzüyor. Bunların ağırlığının ise 578 bin ton olduğu tahmin ediliyor. İnsan yapımı bu plastiklerin yüzde 80’i, dünya genelindeki 1656 adet nehirden geliyor. En çok kirlilik ise Batı Afrika ve Asya’daki nehirlerden akıyor. Mercan kayalıkların bu kirlilikten büyük oranda etkilendiğini biliyorduk fakat yaptığımız bu çalışma ile zararın boyutunu daha ayrıntılı olarak görmüş olduk.” 



Mikroplastikler, mercan iskeletine yerleşiyor 

Reichert: “Deniz canlılarının bu küçük plastikleri nerede depoladıklarını ve içlerine aldıklarını bunu ne kadar tutabildiklerine dair gözlemlerde bulunduk. Laboratuvar ortamına aldığımız mercanları mikroplastiklere maruz bıraktık. 18 aylık maruziyet sonrasında mikroplastiklerin, mercanların iskeletine yerleştiğini gördük. Parçaların çoğu iskelete yerleşirken yalnızca küçük bir kısmı da mercan dokularına tutundu. Doku kısmındaki mikroplastiklerin ise zamanla iskelete yerleştiğini düşünüyoruz.” 

Dünya suyu hızlıca kirleniyor 

Reichert: “Çalışmamız gösteriyor ki dünyadaki su altı mercanları 6 milyar – 7 katrilyon arasında mikroplastik parçacığı depolanıyor ve bu depolama işlemi kalıcı. Depolamanın mercan bütünlüğü ve organizmaları için hangi tehditleri oluşturduğunu bilmiyoruz. Fakat mercan resiflerinin deniz omurgasızlarını erozyon ve fırtınalardan koruduğunu; hem insanlar hem de okyanuslar için hayatı önem taşıdığını biliniyoruz. Araştırma sonuçlarına göre ise mercanlar, hızlı şekilde okyanuslardan siliniyor.” 

Balık popülasyonunda azalma yaşanıyor 

Eylül 2021’de yayınlana bir çalışmaya göre 1950’li senelerden bu yana kirlilik, insan etkileri ve aşırı avlanma sonucu dünyadaki mercan resiflerinin yarısından fazlası su altından silindi. Mercan resiflerinin azalması, deniz canlılarının biyolojik çeşitliliğinde azalmaya ve balık popülasyonunda yüzde 60’lık kayba sebep oldu. Küresel resiflerdeki bu bozulmanın özellikle kıyısı olan ülkelerde yaşayan insanların gelişim ve refahını tehdit etmeye başlayacağı belirtildi. 

Yorumlar (0)