İklim krizine ilişkin korkutan araştırma

Yeni bir araştırma doğrultusunda, global sıcaklıkların rekor düzeylere yükseldiği son 20 senede hem seller hem kuraklık arttı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.03.2023, 01:33
İklim krizine ilişkin korkutan araştırma

NASA'da görev yapan bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, giderek daha yoğun, yaygın ve sık yaşanan sel ve kuraklığın, iklim kriziyle ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Bahse konu araştırmada, iklim krizi hızlandıkça bu tür felaketlerin artacağı kaydedildi.

Araştırmanın başyazarı Matthew Rodell, 2002 senesinden 2021 senesine değin olan 19 senelik NASA uydu verilerine bakarak gezegenimizdeki suya ilişkin aşırı hadiselerin ciddiyetini, süresini ve boyutunu analiz etti.

Bu çerçevede, yaklaşık olarak yüzde 70'i altı ay veyahut çok daha kısa süren ve yaklaşık olarak yüzde 10'u bir seneden fazla devam eden 505 aşırı yağış hadisesi ve 551 aşırı kuraklık hadisesi incelendi.

Araştırmacılar, rekor sıcaklık trendinin başladığı 2015 senesinden beri bu aşırı hadiselerin sıklığının ve yoğunluğunun arttığını ortaya koydu.



"Aralarında bağlantı var"

Rodell, "Bunun global ısınmayla ilişkili olabileceğini düşündük çünkü son yedi senede en yüksek sıcaklıkların kayda geçtiğini biliyoruz. Bu hadiselerin dünya genelindeki sıklığı ile yüksek sıcaklıklar arasında ciddi bir bağlantı vardı." dedi.

Araştırmada bu çıkarımın doğruluğundan tamamen emin olmak amacıyla analizler yaptıklarını kaydeden Rodell, analizlerin neticesinde iklim krizinin etkilerinin diğer tüm doğal göstergelerden çok daha güçlü olduğu sonucuna vardıklarını dile getirdi.

Rodell, araştırmanın insanların, global sıcaklıktaki her ufak artışın çok kritik olduğunu ve gezegenimizi ısıtan kirliliğin yükselişinin önlenmesi gerektiğini kavramalarına yardımcı olacağını umut ettiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)