Seçim Takvimi Resmi Gazete’de: Tarih belirlendi

Yüksek Seçim Kurulu'nun 14 Mayıs günü gerçekleşecek seçim adına oluşturduğu takvim Resmi Gazete'de yayınlanarak faaliyete sokuldu. Takvime göre, ittifakların protokolleri, siyasi partilerce 18-24 Mart günleri arasında YSK'ya verilecek.

GÜNDEM 14.03.2023, 08:27
Seçim Takvimi Resmi Gazete’de: Tarih belirlendi

Türkiye 2023 seçimlerinde son viraja girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan Yüksek Seçimi Kurulu Kararına göre, Seçim Başlangıç Takvimi 18 Mart 2023 günü olarak onaylandı.

Seçim takvimi netleşti

14 Mayıs 2023 Pazar tarihiyle beraber gerçekleştirilecek olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanı Seçimi sonucunda salt çoğunluk oluşturulmadığı halde ikinci oylama 28 Mayıs 2023 günü düzenlenecek.

18 Mart tarihinde seçimlerin başlaması ile birlikte 19 Mart günü Cumhurbaşkanlığı adaylığı adına seçmenler ve siyasi partiler tarafından aday çıkarılmayı düşünenler Yüksek Seçim Kuruluna giderek adaylık başvurusu işlemlerine başlamış olacak.

Seçmenlerce aday çıkarılmak isteyen kişiler 20 Mart tarihine kadar Yüksek Seçim Kuruluna başvuruda bulunabilecek ve başvuruları onaylanan adaylar 2 Mart tarihinde duyurulacak.

Kesin aday listesi 31 Mart günü yayınlanacak

Siyasi partiler tarafından çıkarılan Cumhurbaşkanlığı adayları adına ise son başvuru tarihi 23 Mart olarak ifade edilirken 28 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı geçici adaylarından oluşan liste Resmi Gazete’de yayımlanacak ve yapılan itiraz başvuruları da incelemeye alınacak. 31 Mart tarihinde ise Cumhurbaşkanı adaylığı için kesin aday listesindeki isimler Resmi Gazete’de paylaşılacak ve Cumhurbaşkanı Seçimi adına propaganda faaliyetlerine başlangıç yapılacak.

1 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı adayları için birleşik oy pusulasında bulunan yerlerinin tespit edilebilmesi adına Yüksek Seçim Kurulunda kura çekimi sağlanacak.

24 Mart ittifak protokolü teslimi için son gün

Seçmen listeleri ise 20 Mart tarihinde askıya alınacak ve 2 Nisan tarihinde askıdan çekilecek. 24 Mart tarihinde ittifak sağlayarak seçime katılım sağlama kararı veren siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını göndererek ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna vermelerinin son tarihi olarak belirlendi.

6 Nisan ve 12 Nisan

6 Nisan tarihinde ise ittifak sağlayan siyasi partilerin ittifaktan ayrılmaları için Yüksek Seçim Kuruluna ve ittifakta bulunan diğer siyasi partilere iletmelerinin ve çıkış yapmalarının son tarihi şeklinde duyuruldu.

12 Nisan tarihinde ise yurt dışı ve yurt içi seçmen kütükleri netleştirilecek, yurt içerisinde bulunan seçmenlerin oy kullanacağı sandıklar ve yerler tespit edilecek. Yurt dışında bulunan seçmenlerin oy vereceği tarihler ve yer bilgileri ise “www.ysk.gov.tr” internet adresi üzerinden duyurulacak ve gümrük sandık kurullarının işlemleri tamamlanacak.

Propaganda serbestliği ve seçim yasakları

Yurt dışında 27 Nisan tarihinde oy verme faaliyetleri başlayacak ve 9 Mayıs tarihinde sona erecek. 4 Mayıs tarihinde ise bir kızım seçim yasaklarının ve propaganda serbestliğinin başlangıç günü olacağı şeklinde açıklandı. 7 Mayıs tarihinde radyo ve televizyon propaganda faaliyetlerine başlangıç yapılacak ve 13 Mayıs tarihinde seçim propagandaları tamamlanacak. 14 Mayıs Pazar tarihinde oy verme faaliyetleri başlayacak.

İlk oylamada çoğunluk oluşturulamadığı şekilde 28 Mayıs Pazar tarihinde Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylaması gerçekleştirilecek. 15 Mayıs tarihinde ise propaganda işleyişi başlayacak. 19 Mayıs tarihinde ise Yüksek Seçim Kurulu tarafından net seçim sonuçları televizyon, radyo ve Resmi Gazete’de de ilan edilecek.

Yorumlar (0)