İklim değişikliği yeterince ciddiye alınıyor mu? Çarpıcı araştırma!

Cambridge Üniversitesi'nde görev yapan bir grup araştırmacı, iklim değişikliğinin küresel ölçekteki etkileriyle ilgili bir çalışma yaptı. Çalışmada, "İklim değişikliği yeterince ciddiye alınıyor mu?" sorusunun yanıtı arandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.08.2022, 09:28 Hakan Öksüz
İklim değişikliği yeterince ciddiye alınıyor mu? Çarpıcı araştırma!

Bilim insanlarının uzun süredir hakkında uyarılar yaptığı iklim değişikliği, son yıllarda alışkın olmadığı yaz sıcaklarıyla boğuşan Avrupa'da kendini gösteriyor. Kıta genelinde son haftalarda etkisini gösteren sıcak hava dalgası, birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de sıcaklık 25,4 santigrat dereceye çıkarak 128 yılın rekorunu kırdı. İngiltere'de Temmuz ayında termometreler 40 dereceyi gösterdi.

Ekstrem hava olaylarında artış var!

Dünya genelinde etkileri hissedilen iklim değişikliği, sadece yaz sıcaklarıyla ilişkilendirilmiyor. İklim dengesinin bozulması, ekstrem hava olaylarının meydana gelmesi ve mevsimlerdeki kayma da iklim değişikliğinin sonuçları arasında gösteriliyor. Orta Kuşak'ta yer alan Türkiye, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerin başında geliyor. İklim uzmanları, Türkiye ile Avrupa'nın güneyindeki ülkelerin ciddi bir kuraklık tehlikesiyle yüzleşebileceğini ileri sürüyor.

İklimde son oyun!

Peki iklim değişikliği yeterince ciddiye alınıyor mu? İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde görev yapan bir grup araştırmacı, iklim değişikliğinin gelecekteki sonuçlarının yeterince ciddiye alınmadığını belirtiyor. Tehlikenin boyutlarına dikkat çekmek için birçok veriden yararlanan araştırmacılar, önlem alınmaması halinde "iklimde son oyun" adını verdikleri felaket senaryosunun gerçeğe dönüşebileceğini iddia etti.

1850'den bu yana ortalama sıcaklık yaklaşık 2 derece arttı!

Araştırmacılara göre popüler bilim kitapları, iklim değişikliğinin sonuçlarının dünyaya ne kadar zarar verebileceği ile ilgili olarak bilimsel çalışmalardan etkili değerlendirmelerde bulunuyor. 

Konuya ilişkin konuşan Dr. Luke Kemp, "İklim krizinin sonuçlarıyla ilgili popüler bilim kitaplarında yapılan uyarılar, insanlar üzerinde bilimsel araştırmaların sonuçlarından daha fazla etkili oluyor. 1850'li yıllardaki ortalama sıcaklıkların 2 derece üzerine çıktık. Yapılan araştırmalar genellikle hep sıcaklık artışının düşük olacağına ilişkin senaryolara yönelmiş durumda. Oysa risk yönetimi geliştirmek için en kötü ihtimalleri de değerlendirmeye almalısınız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)