Hız Testi - Speedtest Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.09.2020, 00:16
Hız Testi - Speedtest Nedir?

Speedtest (hız testi), cihazınızın internet bağlantısını kullanarak cihazınız ile bir test sunucusu arasındaki hızı ölçer.


Speedtestte kaydedilen hızı birkaç faktör etkileyebilir: 

  • Cihazlar (telefonlar, tabletler, PC'ler vb.) Bu cihazlar birbirinden farklı Wi-Fi ve hücresel radyo özelliklerine sahip olabilir. Bu, aynı sağlayıcıyı kullanıyor olsanız bile, bir cihazda bir Speedtest sonucu ve diğerinde farklı bir sonuç alabileceğiniz anlamına gelir. Bazı cihazlar internet hizmetinizin tam hızını ölçemeyebilir. Ayrıca, Wi-Fi yönlendiricinizin hizmetinizin tam hızını desteklememesi de olasıdır.
  • Speedtest sunucuları farklı performans gösterebilir. Genellikle, size daha yakın sunuculardan daha yüksek hızlar elde edersiniz. Hızınızın en doğru şekilde ölçülmesi için farklı sunuculardan birçok kez test yapmanızı tavsiye edebiliriz.-. Speedtest, dünyanın en büyük test sunucusu ağına sahiptir; bu, nerede olursanız olun size yakın bir sunucu da her zaman test imkanı sağlar.
  • Diğer hız testi hizmetleri, Speedtest'te farklı konumlarda farklı sunucular kullanılır, bu yüzden testlerdeki sonuçlar arasında hız farklı sık sık görülür.
  • Tarayıcılar (Chrome, Firefox, Edge, Safari, vb.) Farklı görevleri ve yazılımları vardır. Özellikle yüksek hızlı bağlantılarda farklı sonuçlar sağlayabilir.

Bugün Speedtest yapmak isteyenlerin neredeyse çoğu speedtest.net'i kullanıyor. En doğru ve en hızlı sonucu veren siteler arasında. 2006 yılında Ookla tarafından kurulmuştur. İnternetinizi hızını, veri gecikme gibi servisleri ücretsiz sunan bir sitedir.

İnternet hızımızı kontrol ederken dikkat etmemiz gereken en önemli birim Mega Bit Per Second (Mbps). Yani download hızı. İndirme hızınız ne kadar yüksekse aygıtınızın internetten veri çekme hızı o kadar artıyor.

Speedtest.net'e girerik cihazınızın bağlı olduğu internetin hızını kolayca öğrenebilirsiniz. Siteye girdikten sonra üye olmanız veya giriş yapmanız istenmiyor. GO tuşuna basarak internet sağlayacınızın hızını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Speedtest yaparken herhangi bir cihazdan indirme işlemi gerçekleştirmemeniz gerekmekte aksi takdirde doğru sonuçlar elde edemezsiniz.

Yorumlar (0)