Google açıkladı: Kuantum üstünlüğünü ele geçirdik

Google, normal bilgisayarların binlerce yılda çözebileceği algoritmaları birkaç dakika içerisinde çözebilen kuantum bilgisayarlar üzerinde çalıştığını açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.10.2019, 13:00
Google açıkladı: Kuantum üstünlüğünü ele geçirdik

Bilgisayar araştırmaları üzerinde önemli bir adım attığını yayınladığı bir makaleyle paylaşan Google, kuantum üstünlüğüne kavuşmuş olabilir. Bu açıklama büyük bir önem taşıyor çünkü kuantum üstünlüğü mevcut teknolojilerle yapılamayan pek çok şeyin kolay bir şekilde yapılabilmesini sağlıyor. Böylece çok uzun zamanlar alacak hesaplama ve diğer işlemler çok kısa sürelerde yapılabiliyor.

Sycamore adındaki bu bilgisayarlar normalde hesaplanması 10 binlerce yıl sürecek işlemi 200 saniye içerisinde yani yaklaşık 3 dakika 20 saniye içerisinde çözebiliyor. Bunun olağanüstü bir rakam olduğunu söyleyebiliriz. Kuantum bilgisayarların üstünlüğünü gösteren bu rakamlar pek çok noktada avantaj olarak karşımıza çıkıyor.

54 süper iletken bitten oluştuğu görülen bu kuantum işlemcisinin normal bilgisayarlara göre çok daha fazla hızlı olduğu açıklanıyor.

Kuantum bilgisayarların kullanım alanları yalnızca işlem çözme becerilerine ilişkin değil elbette. Henüz daha detaylı kullanımına çok uzun zamanlar olsa da teorik olarak incelendiğinde daha iyi performanslı pillerden, ilaçların tasarımına veya tarım kimyasallarına kadar emisyonları minimuma indirecek pek çok teknolojinin geliştirilebilmesi için önemli bir araç olduğu görülüyor.

Kuantum üstünlüğüne IBM’den itiraz geldi

Sycamore’un geliştirilmesi için daha epey bir zaman gerekiyor ama kuantum teknolojisinin yapabileceklerini bize pratik olarak gösteren ve kaynak olan bu buluş önemli bir yol haritası sunuyor. Bununla beraber kuantum hesaplama yarışında başlıca Google ve IBM şirketi bulunuyor. Google tarafından herkesi geçip lider olduğu açıklamasını yapması dolayısıyla fitili ateşlemiş oldu. Fakat bu liderlik bildirimine dair yayınlanan yazının ardından IBM kanadından itiraz içerikli blog yazısı yayınlandı.

Blog yazısının içeriğinde IBM, normal bir bilgisayarın, Google’ın kuantum bilgisayarlarının 200 saniyede yaptığını iki buçuk günde yapabildiğinden, Google’ın ise kuantum üstünlüğüne ulaşmadığını ifade ediyor. Google ise kuantum üstünlüğünü kazandığı konusunda ısrarcı. İlerleyen zamanlar da bu iddialar ispatlandığında kimin kazanıp kazanmadığını hep birlikte göreceğiz.

Yorumlar (0)