Giyilebilir teknolojiyle korkulu rüyalara çözüm bulundu

ABD'de bir firmanın geliştirdiği akıllı saat teknolojisi, kişileri kabus gördüğü sırada kalp atışı ve hareketinden algılayıp koluna kademeli olarak artan titreşimler göndererek uyandırmayı hedefliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.12.2020, 11:37
Giyilebilir teknolojiyle korkulu rüyalara çözüm bulundu

Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen akıllı saatler beraberinde birçok sağlık takibi uygulamasıyla da geliyor.

Sağlık takibi yapan uygulamalar uykularınızı not ediyor, derin uykularınızı ölçüyor ve periyotlarla ne kadar sağlıklı yaşadığınızın istatistiklerini çıkartıyor.

İşte konuya ilişkin yapılan son geliştirme Amerika Birleşik Devletleri merkezli NightWare firmasından geldi. Firma geliştirmiş olduğu yeni akıllı saat teknolojisiyle, dinlendirici ve kesintisiz bir uyku sağlamayı ve bilinçaltına ilişkin korkunç durumları engellemeyi planlıyor.

Onay aldı

Gündüz yaşantısı etkileyen ve kaygı yaratan, travma sonrası stres bozukluğuna ilişkin kabusları onaran yeni giyilebilir bu teknoloji, Amerika Birleşik Devletleri İlaç ve Gıda İdaresi’nce onay da aldı.

Bilgi işlem alanında doktora öğrencisi olan Tyler Skluzacek’in tasarladığı titreşimli bu akıllı saat, kişilerin gece uykusundaki kalp atışlarının hızını ve vücutlarının hareketlerini ölçüp bireyleri rahatsız edebilecek kabus durumlarından kurtarmayı başardı.

Kabusu engellemek amacıyla kola bir titreşim yolluyor

Yeni teknolojinin çalışma mantığı ise şöyle işliyor: Saat size uyuduğunuz esnada anormallikler varsa eğer tespit ediyor ve 10 saniye süren döngülerle titreşimler yolluyor. Ölçümler normal düzeye çıkana dek kullanıcıyı bu kabustan uyarmak amacıyla nazik bir şekilde kademeli olarak titreşim yoğunluğunu arttırıyor.

Amerika Birleşik Devletleri İlaç ve Gıda İdaresi kurumu FDA’dan kasım ayında üretim için onay alan bu yeni teknoloji yakın zamanda yaşamımıza girecek.

Yorumlar (0)