F-16'yı millileştiren podun seri üretimi ve ihracatı başlıyor 

Türk savunma sanayi tarafından millileştirilen F-16 mühimmat eğitim podu için seri üretim başlıyor. Bu podun müttefik ve dost ülkelere ihraç edilmesi için görüşmeler başladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.11.2021, 13:22 24.11.2021, 13:27
F-16'yı millileştiren podun seri üretimi ve ihracatı başlıyor 

SDT (Space & Defence Technologies) Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Korkut, Türkiye’de çığır açacak yeni bir girişim hakkında bilgilendirmelerde bulundu. F-16'ların Türk savunma sanayisi bünyesinde millileştirildiğini ve bunun için gerek olan eğitim podunun seri üretimde olduğunu belirten Ömer Korkut, pod sayesinde pilotların manevra kabiliyetlerinin geliştirileceğini ve silahların daha verimli şekilde kullanılabileceğini ifade etti. 

2005 senesinde Ankara’da faaliyetine başlayan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş., 16 sene içinde “elektronik harp”, “haberleşme”, “uzaktan algılama”, “görev sistemleri”, “simülasyon ve eğitim” gibi pek çok savunma sanayi gerecini üretme rolünü üstlendi. Başta insansız hava aracı Anka, Göktürk Uydu ve Atak Helikopteri olmak üzere Türk savunma sanayisinin öne çıkan projelerinde imzası bulunan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, şu anda farklı bir projeyle adını yeniden duyurmaya hazırlanıyor. 

Mühimmat eğitim podu millileştiriliyor 

Pilotların eğitimlerinde önemli bir yeri olan F-16 mühimmat eğitim podunu millileştirmek konusunda büyük bir başarıya imza atan SDT, ürün için seri üretime hazırlanıyor. Sanal ve canlı simülasyon eğitim podu çalışmalarına 2014 senesinde MSB tarafından finanslanan bir Ar-Ge projesiyle başladıklarını ve bu projede TUSAŞ ile iş ortaklığı yaptıklarını ifade eden Ömer Korkut, projenin 2018 senesinde tamamlandığını ve seri üretimin yakın zamanda başlayacağını duyurdu. 



Podun 4 prototipi bulunuyor 

Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen 4 prototip pod bulunuyor. Ömer Korkut, bu konu hakkında şunları dile getiriyor: “2019 senesinden bu yana Anadolu Kartalları başta olmak üzere pek çok eğitimin en önemli kısımlarında bu podlar kullanılıyor. Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim ettiğimiz podların başarıyla test edilmesinin yanında ürünlerimizi Ürdün Hava Kuvvetleri’ne de ihraç ettik. Kendileri de F-16'larda podları test ettiler. Pod seri üretiminde yakın zamanda olumlu gelişmeler yaşandı. Garantisi tamamlanmak üzere olan bu projenin seri üretim haberini yakın zamanda aldık. İsmine ‘F-16 Mühimmat Eğitim Podu (F-16 MEP)’ dediğimiz bu podlardan 60 tane ürettik ve bunların yakında silahlı kuvvetlerimize teslim edeceğiz.” 

Bir podun havadan havaya menzili 180 kilometre 

Ömer Korkut: “Bir F-16 MEP’in havadan havaya menzili 180 kilometre iken havadan yere menzili 360 kilometre. Bu podlar sayesinde 200 uçağın veri ağı aynı anda oluşturulabiliyor. Bunlar kullanılarak yapılan eğitim de daha başarılı oluyor. Uçaklar havalandıklarında birbirlerini görüyorlar. İstasyonlar da uçakların tüm manevralarını eş zamanlı olarak izleyebilirler. Yalnız manevra değil tanziri silah angajmanları ve bunların vurdu/vurmadı girdileri de otomatik bildiriliyor. Böylelikle pod, Hava Kuvvetlerimizin eğitimlerinde önemli bir rol üstleniyor. Uçakların seyrüsefer sistemlerinden bilgi alabilen pod, yeni silahların geliştirilmesinde de yardımcı oluyor.” 

Podların kendi GPS uygulaması bulunuyor 

Ömer Korkut: “Podların kendi GPS ve INS uygulamaları entegre şekilde silahlı kuvvetlerimize ulaştırılıyor. Bunun yanı sıra pilotlar kendi konum bilgilerini de sisteme girebiliyorlar. Bu tamamen isteğe bağlı. Komuta merkezinden eğitim ve tatbikatların izlenmesini sağlayan bu araçlar, pilotların ve araçların havadaki tüm verilerini kaydederek iniş veya eğitim sonrasında değerlendirme yapılması için ilgili kurumlarla paylaşılabiliyor. Farklı uçaklara entegre edilmesi de gayet mümkün olan podlara yurt dışından ilgi oldukça büyük. Kabiliyeti dünyada ünlü olan Türk Hava Kuvvetleri’nin kullandığı ürünleri kullanmak isteyen dost ve müttefik pek çok ülke bulunuyor. Biz de bu podların ihracatı için ülkelerle görüşme aşamasındayız.” 

Yorumlar (0)