144 eczane ve 17 ecza deposu hakkında idari işlem başlatıldı

Sağlık Bakanlığı, ilaç tedarikinde yaşanan aksamalara yönelik denetimlerde 144 eczane ve 17 ecza deposunun stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini açıkladı. Yapılan denetimler sonucunda uygunsuzluk tespit edilen eczane ve ecza depoları ile ilgili idari işlem başlatıldı.

GÜNDEM 24.11.2021, 13:53
144 eczane ve 17 ecza deposu hakkında idari işlem başlatıldı

Döviz kurundaki yükseliş sebebiyle bazı ilaçlara erişilemediği yönündeki iddialar sonrası denetimler devam ediyor. 

144 eczane ve 17 ecza deposuna idari işlem

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve İl Sağlık Müdürlüklerinin gerçekleştirdiği denetimler,ilaç üretim tesisleri, eczaneler ve  ecza depoları olmak üzere üç farklı alanda; yaklaşık olarak 200 kişilik ekiple gerçekleştiriliyor.

Denetimlerde; ecza depoları, ilaç üretim tesisleri ve eczanelerin stokları ile kayıtlarının uyumlu olup olmadığı inceleniyor. Bir aykırılık tespit edilmesi durumunda ilgili şirketlere mevzuat çerçevesinde idari yaptırım yapılıyor.

Stoklarda uygunsuzluk tespit edildi

Kasım ayında TİTCK ürün denetmenleri, İstanbul’da 24, Ankara’da 19, İzmir’de 3, Antalya’da 4, Adana’da 7 ecza deposu ile birlikte 57 ecza deposunu inceledi. 17 ecza deposu ile ilişkin ilaçların stok durumu ile İlaç Takip Sistemi kayıtları arasında uyumsuzluk tespit edildi.

Denetimler, Türkiye genelindeki eczanelerde de yine TİTCK koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yürütülüyor. Türkiye genelinde  İl Sağlık Müdürlüklerinin yaptığı denetimler sonucunda şu ana kadar 144 eczanede uygunsuzluk belirlendi.

Stok durumları denetleniyor

Öncelikli olarak denetimlerde, kritik ilaçların eczanelerde olup olmadığı ve İlaç Takip Sistemi ile stok durumunun uyumluluğu kontrol ediliyor. Gerekli bildirim ve kayıtların, tam ve zamanında yapılıp yapılmadığı ve söz konusu ürünlerin muhafaza şartları da inceleniyor.

Yapılan denetimlerde uygunsuzluk belirlenen eczaneler ve ecza depoları hakkında idari işlem başlatıldı. Ürün denetmenleri, TİTCK müfettişleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından 81 ildeki denetimler artarak sürecek.

Türkiye’de ruhsatlı/izinli bütün ilaçların tedariki; TİTCK tarafından izleniyor. Hasta mağduriyetlerinin engellenmesi için, kur güncellemesi süreçlerinde daha yoğun olmak üzere periyodik piyasa incelemeleri gerçekleştiriliyor. Ruhsatlı ilaçların kritik stok düzeyleri, kurum tarafından takip ediliyor. İlaç fiyatlandırma faaliyetleri gerçekleştiriliyor. CİMER ve Sabim üzerinden gelen başvurular anlık bir şekilde değerlendirilip neticelendiriliyor.

Yorumlar (0)