Dünya yarın gece 'Süper Çiçek Kanlı Ay' tutulmasına şahitlik edecek

Dünya yarın gece gökyüzünde 'Süper Ay' ile tam Ay tutulmasına eş zamanlı olarak tanık olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.05.2021, 23:22
Dünya yarın gece 'Süper Çiçek Kanlı Ay' tutulmasına şahitlik edecek

Mayıs ayında ortaya çıktığı için 'çiçek' olarak adlandırılan 'Süper Ay' görünümü ile, tutulma esnasında Ay'ın büründüğü kızıl renkten dolayı 'Kanlı Ay' olarak isimlendirilen görünüm eş zamanlı olarak oluşacak.

'Süper Çiçek Kanlı Ay' ismi verilen gök olayı, bu senenin tek tam ay tutulması olacak.

Gökbilimciler Ay tutulmasının Kuzey Amerika'nın batı bölgeleri, Orta Amerika ülkeleri, Peru'nun batısı, Arjantin ve Şili'nin güneyi ile Avustralya, Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki adalarda ve Yeni Zelanda'da izlenebilecek.

Kanlı Ay

Tam Ay tutulması Dünya'nın Ay ile Güneş arasına girerek Ay'ın tümüyle Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda meydana geliyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a erişmesi engellendiğinden Ay sadece Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu sebeple kızıl bir görünüme kavuşuyor. Gökbilimciler Ay'ın bu haline 'Kanlı Ay' ismini veriyorlar.

Süper Ay

Öte yandan, Ay'ın Dünya etrafındaki eliptik yörüngesinde Dünya'ya en yakın olduğu 'yerberi' noktasındaki görünümüne 'Süper Ay' ismi veriliyor. Bu görünüm, Ay'ın normalden büyük göründüğü bir Dolunay halini tanımlıyor.

Çiçek Ay

'Çiçek Ay' isimlendirilmesi ise Kuzey Yarımküre'de çiçeklerin açtığı bahar mevsiminde, mayısta ortaya çıkan dolunayları nitelendirmek için kullanılıyor.

Yarınki oluşacak olan tutulma, Ay'ın tüm bu özelliklerini aynı anda görünür kılacak. Dünyanın farklı bölgelerindeki insanlar yarın gökyüzünde 'Süper Çiçek Ay'ı seyrederken, Amerika kıtasının batısından Pasifik'in doğusuna kadarki bölgede ikamet eden insanlar Ay'ın bu konumda tutulduğunu ve 'Kanlı Ay' görünümüne kavuştuğunu gözlemleyecekler.

Yorumlar (0)