Suriye bugün sandığa gidiyor: 5 ülkeden ortak açıklama

ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya tarafından Suriye seçimlerine dair gerçekleştirilen ortak açıklamada, Suriye'de bugün yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinin adil ve özgür olmayacağına işaret edildi.

DÜNYA 26.05.2021, 00:02 27.05.2021, 09:11
Suriye bugün sandığa gidiyor: 5 ülkeden ortak açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD ile 4 Avrupa devletinin dışişleri bakanlarının Suriye seçimlerine dair ortak yazılı açıklamasını duyurdu.

"Reddediyoruz"

Ortak açıklamada, "ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya dışişleri bakanları olarak, açık bir biçimde dile getiriyoruz ki Suriye'de 26 Mayıs'ta gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimleri, adil ve özgür olmayacak. Esad rejiminin, BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının kapsamı dışında bu seçimleri yapma kararını reddediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İlgili ülkelerin, Suriyelilerin görüşlerinin ve seslerinin yer almayacağı bir seçim sürecini asla kabul etmediklerinin altı çizilen açıklamada, Suriyeli muhaliflerin bahse konu seçimleri 'meşru görmediklerine' de işaret edildi.

"Tüm Suriyeliler katılmalıydı"

Suriye'de adil ve özgür bir seçimin yalnızca BM gözetiminde ve uluslararası hesap verebilirlik ve şeffaflık şartları altında gerçekleştirilebileceği belirtilen açıklamada, "Bir seçimin güvenilir olarak kabul edilebilmesi için ülke içinde yerinden edilmiş olan Suriyeliler, diasporadakiler ve mülteciler de dahil tüm Suriyelilerin güvenli bir ortamda katılabilmesi gerekmektedir." yorumu yapıldı.

"Söz konusu unsurlar olmaksızın bu hileli seçim, siyasi uzlaşmayı hedefleyen hiçbir ilerlemeyi temsil etmemektedir." denilen açıklamada, ABD ve diğer Avrupalı müttefikleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun bir siyasi uzlaşma sürecinin önemine bir defa daha vurgu yapıldı.

3 isim yarışacak(!)

Beşşar Esad rejimi, milyonlarca Suriyelinin evlerinden edildiği ülkede bugün sözde rakiplerin halkla hiçbir temas kurmadığı göstermelik bir 'devlet başkanlığı' seçimi gerçekleştiriyor. Rejimin Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ın "ABD'deki seçimlerden bin kat daha iyi." diye tanımladığı seçim sürecinde, anayasa mahkemesi kararı ile adaylıkları ilan edilen 3 şahsın yarıştığı öne sürülüyor. 

Yorumlar (0)