Dışkı veri tabanı oluşturuluyor!

Bağırsak hastalıklarının tespiti çalışmalarını güçlendirmek için veri tabanı oluşturuluyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.11.2019, 17:45 19.11.2019, 23:02
Dışkı veri tabanı oluşturuluyor!

ABD’li bilim insanları, yapay zekâ ile bağırsak hastalıklarını tespit etmek amacıyla gönüllü insanların kullanabileceği mobil uygulama geliştiriliyor. Yapay zekâ ile 100 bin dışkının veri tabanına eklenmesi hedefleniyor.

Dışkı veri tabanı oluşturuluyor

Dışkı veri tabanıyla ilgili çalışmalarla huysuz bağırsak sendromu gibi kronik bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerden gelecek görsellerle ilgili konuda gelişme sağlaması bekleniyor.

Sistem kullanıcılarını takip edecek

Sistem elektronik posta adresinin girilmesini istiyor ve kullanıcılarına sabah, öğle veya akşam saatlerinin birinde tuvalete gidip gitmediklerini soruyor. Tuvalete gitmede düzensizlik olursa mobil uygulama kullanıcılarını uyarıyor.

Katılımcılar, cep telefonlarıyla çekilen dışkı fotoğraflarını göndermek için uygulamadaki “#GIVEaSHIT” butonuna basmak gerekiyor.

Dışkılar, renk ve yoğunluklarına göre kategorize edilecek

Dışkılar, renk ve yoğunluklarına göre yapay zekâ tarafından kategorize ediliyor. Kategorilerde meydana gelen görsel bölümlendikten sonra uzmanların tetkikine sunuluyor.

Bristol dışkı ölçeği kullanılacak

Doktorlar kategorilendirirken Bristol dışkı ölçeğini kullanarak; kabızlık, lif eksikliği, ishal veya normal dışkılamayı tanımlama imkânına sahip oluyor.

Beslenme ve egzersiz önerilerinde bulunacak

19 Kasım Dünya Tuvalet Gününde duyurulan bu kampanya ile oluşturulacak dışkı veri tabanı akademik çalışmalarda kullanılacak. Basit bir takip sistemi ile kronik bağırsak hastalarının beslenmelerine ve spor rutinlerine de katkıda bulunulacak.

Yorumlar (0)