Dijital dünyada yeni dönüşümün adı: Haptik teknoloji

Bilim insanları, "haptik teknoloji" aracılığıyla gelecekte dijital dünyayı dokunsal geri bildirimle gerçek dünya ile birleştirmeye hazırlanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.05.2021, 11:06 04.05.2021, 00:32
Dijital dünyada yeni dönüşümün adı: Haptik teknoloji

Dijital dünya şuana dek işitsel ve görsel algıdan oluşurken, "haptik teknoloji" diğer adıyla dokunma teknolojisi ile gelecek senelerde dokunsal geri bildirim sağlayan ürünlerin artması da bekleniyor.

Yeni teknoloji üzerinde çalışmalar sürüyor

Dokunsal geri bildirimin, kişinin duyduğu ya da gördüğü bir şeyi bir kez daha aynı şekilde hissedeceğini belirten uzmanlar, bu durumun gerçek ve dijital dünyayı birbirine daha çok yaklaştıracağını bildiriyor.

"Haptik teknolojinin" eğitimden günlük hayata, tıptan savunma sanayisine kadar pek çok alanda işe yarayacağı belirtiliyor. Dokunsal geri bildirimin internet üzerinden oyun, alışveriş, eğlence, sanat, eğitim ve daha birçok alanda yeniliklere yol açacağı söyleniyor.

Şirketler, yeni teknolojinin satışlarda önemli bir fark oluşturacağını ve öncelikli bir dizi ürünün 2-3 yıl içinde piyasaya sürüleceğini aktarıyor.

Dokunma hissinin tamamen kapatılamayacağını belirten uzmanlar, bu teknoloji sayesinde gözler kapatılsa bile hissedilebilme özelliğinin aynı şekilde olacağını ifade ediyor.

"Farkı hissedeceksiniz"

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Başdoğan, "haptik teknoloji" alanında gelinen son noktaya ilişkin bilgiler verdi.

"Haptik"in kelime olarak "dokunma hissi" anlamında olduğunu kaydeden Başdoğan, bunun "taktil" ve "kinestetik" olarak iki gruba ayrıldığını söyledi. 

Başdoğan, "Örneğin, kullandığınız arabanızın yolda lastiği patladı ve mecburen de arkasından itiyorsanız, bu dokunsal etkileşimin çerçevesi kuvvet odaklıdır ve 'kinestetik' grubundadır. Eğer bir kumaşın yapısını parmağınızla anlamaya çalışıyorsanız da bu etkileşim daha hassastır. Dokunduğunuzda parmak ucunuzda bulunan reseptörler vasıtasıyla hissiyat meydana gelir ve bu da  'taktil' grubuna girer. Haptik teknolojileri ise kullanıcıya hem taktil hem de kinestetik dokunsal geri bildirim sağlamayı amaçlar” dedi.

Yorumlar (0)