Bitcoin 0 (sıfır) dolara düşerse ne olur?

Blok zinciri teknolojisini tüm dünyaya tanıtan, tarihin ilk ve bütün zamanların en değerli kripto parası Bitcoin, yaklaşık 2000 kripto para biriminin yer aldığı küresel piyasaların tahtında bulunuyor. Bitcoin’in şu anki değeri, diğer paraları da yakından etkiliyor. Peki Bitcoin (BTC) 0 (sıfır) dolara düşerse ne olur?

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.01.2022, 09:31 04.01.2022, 09:42
Bitcoin 0 (sıfır) dolara düşerse ne olur?

Kripto paralar ile ilgili olumsuz düşünenler dahi söz konusu kripto piyasasının ve yeni nesil teknolojilerin nereye kadar gideceğini merak ediyorlar. Bütün kripto piyasasında Bitcoin’in yönlendirici gücü göz önüne alındığında, insanların gösterdiği özel ilgi de daha iyi anlaşılır.

2021’in başında 46 bin doları geçti

2018’in Ocak ayında yaşanan yükselişle birlikte 20.000 dolar barajını geçen Bitcoin, daha sonra hızla değer kaybetti fakat 2020’nin Mayıs ayındaki yarılanmadan sonra yükselmeye başladı. 2021 yılının başında 46 bin doları geçen Bitcoin, daha sonra gelen düşüşe rağmen yatırımcısına uzun vadede en fazla kazandıran kripto para birimi olarak öne çıktı. Fakat meseleye uzak olanlar için 2017 yılından beri süren “Bitcoin sıfıra düşerse ne olur?” endişesi bugün de gündemdeki sıcaklığını koruyor. 

Kripto para piyasasında Bitcoin'in ne kadar yer tuttuğuna bakıldığında; 2018’in Ocak ayında bütün kripto paraların piyasadaki toplam hacmi 835 milyar dolara yükseldiğinde Bitcoin’in piyasa hacmi tek başına yaklaşık olarak 300 milyar dolardı. 2018 yılındaki kritik düşüş sonrasında piyasadaki toplam hacmi 130 milyar dolara düşen Bitcoin, buna rağmen bu hacmin 67 milyar dolarını yüzde 51 ile tek başına karşılıyordu. 2021 yılındaki yükselişte 2.3 trilyon dolara varan toplam piyasa hacminde BTC’nin payı ise 762 milyar dolara yükseldi. (%72). 2021 yılında yaşanan değer kaybından sonra Bitcoin (BTC) piyasa hacminde %67 civarında yer kaplıyor. 

Bu da bütün kripto para birimleri arasında Bitcoin'in giderek artan bir ağırlığının mevcut olması, piyasaya hükmettiği şu anki pozisyonu perçinlediğini işaret ediyor. Bu sebeple, Bitcoin'in, doğal olarak değer kaybı yaşama ihtimali olsa bile 0 dolara kadar düşme ihtimali günden güne azalıyor. 

Bitcoin 0 (sıfır) dolara düşerse ne olur?

Peki, aniden Bitcoin sert bir düşüş sonrası dijital altın olmaktan çıkarsa diğer kripto para birimlerinin durumu ne olacak?

Bitcoin dahil olmak üzere piyasalarda şu an işlem gören bütün kripto para birimleri mevcut ekosistemden yararlanıyorlar. Çoğu piyasa uzmanı ve analiste göre Bitcoin’in (BTC) yok olduğu bir düzlemde, Ripple ve Ethereum gibi para birimleri, piyasanın yeni efendisi koltuğuna oturacak. Dünya ekonomik tarihine bakıldığı zaman, en büyük olanın devamlı bir şekilde değiştiği görülür. Antik dönemde, dünya piyasasına Roma İmparatorluğu'nun para birimlerinin hükmettiği, başka bir dönem Asya para birimlerinin, günümüzde ise doların piyasada söz sahibi olan en büyük para birimi olması gibi.

Değer algılarını değiştiren unsur, kripto para birimlerinin fiziksel karşılığının bulunmaması. Dijital okuryazarlık seviyesi ve bunu doğal karşılayan kişilerin sayısı artarsa, dünya ekonomisinde bu kişiler söz sahibi olursa; geleceğin en büyük finans opsiyonları arasında kripto paralar yer alacaktır. Hatta ormanın kralı bile olabilirler.

Bitcoin neden çok merak ediliyor?

Kısa bile olsa Bitcoin, boyutu ve ömrüyle binlerce senedir yaşayan anıt ağaçlar gibi... Milli parklarda bulunan anıt ağaçları ziyaret eden kişi sayısı, onu her zaman sulayan kişilerin sayısından fazla olur. Milli bir parka gider, oradaki en yaşlı ağacı görür, resmini çeker, yüzeysel anlamda ne olduğunu öğrenirsiniz. Bu süre içinde diğer ağaçlar da büyümeye devam eder, fakat bu ağaçları, onları sulayan kişiler dışında kimse ziyaret etmez. Bitcoin’in bugün başına gelenler de bu şekilde değerlendirilebilir.

Bitcoin 0 dolara nasıl düşer?

Böyle bir durumun yaşanması için; bir anda bütün yatırımcıların Bitcoin ekosisteminden ayrılmaları, bütün madencilerin söz konusu sistemlerini kapatmaları gerekir ki bu durum da şu an imkansıza yakın gibi görünüyor. O ağaç kökten kesilmek isteniyorsa, internetin fişi tamamen çekilmek zorunda. Bunun bedelini ise yalnızca Bitcoin değil; bütün dünya, belki de bütün insanlık öder. Dolayısıyla, en acımasız senaryoda dahi Bitcoin’in 0 dolara düşmesi imkansız gibi bir şey...

Olur da Bitcoin (BTC) yatırımcıları sistemden çıkma kararı alırsa, bunun kripto para piyasalarının ötesinde bir etkisi olur. Bu günlerde evinizi dahi Bitcoin ile almak mümkün. Türk lirasının aniden tedavülden kalkması halinde ne yaşanırdı? Bir anda Bitcoin sıfırlanırsa, akla gelen felaketlerin ya da olumsuz sonuçların küresel çapta yaşanacağı söylenebilir. Bu senaryoda ise yatırımcıların bir sonraki hedefi, alternatif olarak değerlendirilen, piyasadaki toplam hacimleri Bitcoin'e (BTC) yakın kripto paralar olacaktır.

Bu sebeple; bir gün Bitcoin yok olacaksa, bu bir anda değil süreç içinde olacak. Yerini yeni kripto birimlerine bırakacak. Bu süreçte ona bağlı bir şekilde yaşayan yeni nesil teknolojiler ortaya çıkacak, yeni bir ekonomik ortam oluşacak, bilimsel temeller atılacaktır. Bu düzende Bitcoin, belki de günümüzün altını gibi bir değere sahip olacak. 

Ünlü ekonomistlerin Bitcoin değerlendirmeleri

Dünya ekonomisinin en büyük yatırımcılardan biri olarak değerlendirilen Warren Buffett, Bitcoin’in kumardan başka bir şey olmadığını belirtiyor. Buffet, BTC ile kâr sağlamak için yalnızca yatırımcılara ihtiyaç duyulmasının Bitcoin’i kısıtladığını belirtiyor. Peki ya yalnızca yatırımdan ziyade, cüzdanımızdaki para gibi bir değişim vasıtası olursa? Buffett'ın bu konuda haklılık payı var, fakat yalnızca Bitcoin için yapıyor bu değerlendirmeyi. Bu ifadelerin bazı kripto paralar için geçerli olmadığı aktarılıyor. Bitcoin'in yerini alacak olan en stabil kripto birimini belki de henüz görmedik...

Şu an biliyoruz ki; BTC’nin temellerini atmış olduğu kripto piyasaları henüz “deneme-yanılma” seviyesinde, Bitcoin de bu deneyin ilk ve en popüler birimi konumunda yer alıyor. Öte yandan Bitcoin gibi değerli bir para biriminin çöküşü büyük ve geniş yatırımlara kapıları sert bir şekilde kapatır. Bugün adını çok iyi bildiğimiz ünlü şirketlerin yatırımları da çökme noktasına gelir. Güncel olarak 67 milyar dolarlık bir değeri bulunan Bitcoin’in yok olması halinde, yüzlerce milyar dolarlık bir gedik açılabilir. Bu gediğe kimse yuvarlanmayı tercih etmez.

Bitcoin’in 0 dolara düşmesi halinde gelecek vadeden birçok yeni teknoloji yatırımı, Bitcoin’in hakimi olduğu piyasada işlem gören canlılar da risk altına girerler: Ormanlardaki ekosistemlerde, yeni bir konak ağaç bulmakta problem çeken canlıların büyük bir bölümü ölür ve hayatta kalamaz. Sermayeyi yenilikçi işlere aktarmak zorlaşır, blok zinciri temelli teknolojilerin gelişiminde yavaşlık yaşanır. Birçok kez kriz yaşatıp, milyonlarca kişiyi sıkıntıya sokan küresel ekonomiye karşı “devrim” olarak değerlendirilen blok zinciriyle, başta yatırımcılar olmak üzere kimse bu etkinin meydana gelmesini istemez.

Yorumlar (0)