Bill Gates’ten tehlikeli uyarı: "İnsanlık bir sonraki pandemiye hazır değil"

Covid-19 virüsü ve varyantları dünyanın gündeminde olmaya devam ederken Bill Gates, insanlığı farklı bir konuda daha uyardı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.11.2021, 13:09
Bill Gates’ten tehlikeli uyarı: "İnsanlık bir sonraki pandemiye hazır değil"

Dünyanın her noktası Covid-19 virüsü ve varyantlarıyla mücadele devam ederken Bill Gates, insanlığı bir konu hakkında uyardı. Gates, gezegeni bekleyen yeni tehlikeyi G20 Zirvesi’nde açıkladı. Küresel sıcaklık artışının 1.5 derece ile sınırlandırılması sözünün “gerçekçi olmadığını” belirten Bill Gates, açıklamalarında sarsıcı ifadeler kullandı. 

“Orta gelirli ülkeler iklimin anahtarı” 

Bill Gates, dünya nüfusunun yüzde 65’inin Hindistan ve Çin de dahil olmak üzere orta gelirli ülkelerde yaşadığını aktararak, “Orta gelirli ülkeler iklimin anahtarı. Dünyadaki emisyonların çoğunu orta gelirli ülkeler oluşturuyor.” ifadelerini kullandı. Gates, bu açıklamalarının yankıları devam ederken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten itiraf niteliğinde açıklamalar geldi. Guterres, G20 Zirvesi’nde hükümetlerin karbonmonoksit salınımını yeteri kadar kesme taahhütleri büyük oranda yerine getirmeyeceklerini kaydediyor.  



“İnsanlık bir sonraki pandemiye hazır değil” 

Bilim insanları, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi devrime öncesiyle kıyaslıyor ve 1.5 derecelik sınırlamanın, insanlık tarihindeki iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarını doğuracağını aktarıyor. Bill Gates’in uyarıları, bilim insanları ve Guterres’in uyarıları ile aynı nitelikteyken konuşmaları bununla sınırlı kalmıyor. Gates, insanlığın bir sonraki pandemiye hazırlıklı olmadıklarını ifade ediyor. 

Gates: “Salgın hazırlıklarına gösterilen ilgi, beklediğimden düşük. Bunun için oldukça üzgün ve endişeliyim. İnsanlığın bir sonraki pandemiye hazır hale gelmesi için 100 günde aşı üretmesi 100 günde de bunu milyarlarca insana ulaştırması gerekiyor. Bu kapasiteye sahip fabrikalar üretebiliriz. Yeteneğimiz var fakat gerekli adımları atmıyoruz.” 

Sağlık sistemine daha fazla katkı için çağrı 

Bill & Melinda Gates Vakfı, pazartesi günü bir rapor yayınladı. Raporda şu ayrıntılar yer alıyordu: “Ulusların aşı üretme kapasitesi de dahil olmak üzere tüm sağlık sistemlerine daha büyük yatırımların yapılması gerekiyor. Pandemiyi sona erdirmek için kullanılan araçlar diğer bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için kullanılanlarla aynı. Dünyada şu anda aşı adaletsizliği yaşanıyor. Bu, salgına karşı dünyanın en büyük sorunlarından biri.” 

Yorumlar (0)