Bilim insanlarından "uzaylı" uyarısı: Sonumuz olabilir!

Oxford Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, NASA'nın uzayın derinliklerine gönderdiği mesajın tehlikelerine dikkat çekti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.04.2022, 00:59 Hakan Öksüz
Bilim insanlarından "uzaylı" uyarısı: Sonumuz olabilir!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), zeki bir canlı türüyle iletişime geçme ihtimalini artırmak için uzayın derinliklerine sinyal göndermişti. "Galaksideki İşaret" adı verilen bu mesajın amacı, Dünya dışında yaşayan olası zeki canlıları selamlamaktı. 

"Bu mesaj bizi yok edebilir"

Oxford Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları ise gönderilen mesajın tehlikeli olabileceği konusunda uyarılar yapıyor. Dünya'nın evrendeki konumunu bildiren mesajın kötücül bir zeki canlı türünün eline geçebileceğini kaydeden bilim insanları, bunun "yok olma" anlamına gelebileceğini belirtti.

Bilim insanları, söz konusu mesajın kötü amaçlar güden gelişmiş bir canlı türünün eline geçmesi halinde uzaylı istilasının uzak bir ihtimal olmadığı uyarısında bulundu. İnsanlığın Geleceği Enstitüsü (FHI) araştırmacısı Anders Sandberg, söz konusu görevin risklerinden bahsetti. 

"Mesajın ulaşma olasılığı az ancak..."

Sandberg, "Mesajın bir zeki canlı türüne ulaşma ulaşılığı bir hayli az. Ancak bu küçük ihtimalin gerçekleşmesi halinde Dünya'nın göreceği zarar o kadar büyük ki! Sırf bu yüzden bile mesajın oluşturacağı tehdidi ciddiye almak gerekiyor. Çünkü yok olmamıza sebep olacak fitili yakmış olabilirler." dedi.

Mesaj neleri içeriyor?

Uzaya gönderilen mesajda; Dünya'nın konumu, matematiksel formüller, insan anatomisinin yapısı, güneş sisteminin konumu ve Dünya'nın yüzeyi ile ilgili bilgiler yer alıyor. Öte yandan yeryüzündeki yaşamın kökenlerine ilişkin de bilgiler veriliyor.

Yorumlar (0)