Uzayın derinliklerindeki okyanusta yaşam olabilir!

NASA'nın son yaptığı son araştırma, Jüpiter'in uydusu Europa'nın, yüzeyi 24 km'lik buz tabakasıyla kaplı okyanuslarının altında yaşam olabileceğini gösteriyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.03.2022, 23:20 29.03.2022, 00:40 Hakan Öksüz
Uzayın derinliklerindeki okyanusta yaşam olabilir!

Bilim insanları, uzun yıllardır Dünya dışındaki yaşamın izlerini arıyor. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ile Texas Üniversitesi'nin ortak çalışması, uzaydaki yaşam ihtimaline ilişkin önemli veriler sundu. Buna göre gaz devi Jüpiter'in uydusu Europa, buzlarla kaplı okyanuslarında yaşam barındırıyor olabilir. Europa'daki buzul katmanının altında yer alan sularda tıpkı Dünya suları gibi oksijen bulunabileceğini aktaran araştırmacılar, bu keşfin kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi. Araştırmayı yürüten bilim insanlarına göre Europa uydusu üzerindeki sularda çeşitli organizmalar yaşıyor olabilir.

Söz konusu bilimsel araştırmanın sonuçları, Geophysical Research Letters isimli dergide yayımlandı. Yazıda, Europa’nın yüzeyindeki çatlaklar ve buz bloklarının altında hayata elverişli şartların oluşmasının ihtimal dâhilinde olduğu kaydedildi. 

Marc Hesse: "Oraya ulaşmanın bir yolunu bulmalıyız"

Araştırmanın detayları, ilginç bir gerçeği ortaya çıkarmış gibi görünüyor. Zira yapılan ölçümlere göre Europa'nın okyanusları ile Dünya okyanusları, benzer oksijen miktarına sahip olabilir. Araştırmacılar, bu okyanuslarda sadece mikroorganizmaların değil, daha gelişmiş canlı örneklerinin bulunabileceğini ifade etti. UT Jackson Yerbilimleri Okulu Jeolojik Bilimler Bölümü profesörü Marc Hesse, bu araştırmanın, uzaydaki hayata dair önemli soruların yanıtlarını verebileceğini söyledi. Hesse, "Bu buzul katmanının altındaki hayata ulaşmanın bir yolunu bulmalıyız. Oradaki oksijen, tuzlu su ile taşınıyor olabilir. Bu en makul ve olası senaryo gibi görünüyor." dedi.

Yazıda yer alan diğer bilgilere göre uzaydaki yaşam arayışlarına başlamak için en uygun gök cismi, Europa olabilir. Europa yüzeyindeki kimyasallların, canlılar için besin görevi görebileceğini aktaran araştırmacılar, "Burada su belirtileri var. Buzul katmanının altı, canlı bir eosistem barındırıyor olabilir. Bunu uzaktan tespit etmek zor. Uydu yüzeyini kaplayan buz katmanının kalınlığı 24 kilometre. Bu katman, Güneş ışığının zararlı ışınlarına karşı ciddi bir koruma sağlar. Bu da canlılık için son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Steven Vance: "Buzulların altında hareketli bir yaşam olabilir"

Öte yandan bulgulara dair açıklamalarda bulunan NASA araştırmacısı Steven Vance, "Europa’da bulunan oksijen miktarının Dünya ile benzer olması ihtimali, son araştırma sonuçlarına göre bir hayli arttı. Bu bize umut veriyor. Buzul katmanını altında canlı bir dünya olması fikri son derece cezbedici." diye konuştu. hemen altında yaşayan bir tür organizmayı düşünmek cezbedici" açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)