5 bin yıllık ölüm yolculuğu

Kütahya'ya bağlı Domaniç ilçesinde ilkbahar mevsiminde çiftleşmek amacıyla ormandan gölete doğru göç eden kurbağalar, kara yolunda hızla ilerleyen araçların arasından geçiyor.

YAŞAM 19.04.2022, 01:31
5 bin yıllık ölüm yolculuğu

Topuk Yayla bölgesindeki ormanlık alanda yaşayan kurbağalar, ilkbahar mevsiminde çiftleşme döneminin gelmesiyle birlikte yollara düşmeye başladı.

Ormanlık bölgeden Topuk Yayla Tabiat Parkı'nda bulunan Palazoğlu Göleti'ne üremek amacıyla göç eden kurbağalar, söz konusu yolculuklarının en zorlu adımı olan İnegöl-Domaniç kara yolunu geçmek durumunda kalıyor.

Karşıdan karşıya geçmeye çabalayan yüzlerce kurbağa tuhaf görüntüler ortaya koyuyor. Bazı kurbağalar birbirlerinin sırtında karşıdan karşıya geçmeye çabalarken, bazıları da gece saatlerinde fark edilemedikleri için araçların altında ezilerek ölüyor.

5 bin senelik göç olarak biliniyor

Kütahya DPÜ (Dumlupınar Üniversitesi) Arkeoloji Bölümü tarafından şehir merkezine 25 kilometre mesafedeki Seyitömer Höyüğü'nde devam eden kazılarda, 2010 senesinde, bir kurbağanın sırtına çıkmış iki yavru kurbağa figürlü bir kap keşfedilmişti.

5 bin sene evveline ait 'ryton' olarak da bilinen kapta bulunan figürün, kurbağaların ilkbahar mevsimindeki çiftleşme döneminde grup halinde bölgeye dağılmaları ile ilgili olduğu tespit edilmişti.

Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde de sergilenen kurbağa figürlü kaptan anlaşıldığı üzere, kurbağaların çiftleşmek amacıyla göç yolculuğuna 5 bin senedir devam ettiği ve dünyada bu tarz bir buluntu olmadığı neticesine varılmıştı.





Yorumlar (0)