Bilim insanları uyardı: Şu an 40 yaş altındakiler korkunç şeyler görecek

Bilim insanlarının araştırmasında, günümüzde 40 yaşının altında olan kişilerin, gelecekte çok zorlu dünya şartlarında hayatta kalmaya çalışacağı belirtildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.09.2021, 12:26
Bilim insanları uyardı: Şu an 40 yaş altındakiler korkunç şeyler görecek

Küresel ısınma sebebiyle iklim değişiyor, buzullar eriyor ve Dünyamız felakete doğru sürüklenmeye devam ediyor. Son dönemde orman yangınları, aşırı soğuklar ve dev fırtınalar gibi pek çok felaket yaşanıyor.

40 yaş altına uyarı

Günümüzde her ne kadar karbon emisyonunu sıfırlamak ve kirliliği azaltmak adına çeşitli girişimlerde bulunulsa da bilim insanlarına göre artık çok geç.

Geçtiğimiz gün Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre gelecek nesiller, daha çok ekolojik felaketle karşı karşıya kalacak.

İklim bilimci ve araştırmanın baş yazarı olan Wim Thiery, her bir neslin bir öncekinden daha şiddetli felaketler ve havalar göreceğini belirterek, "Şu an 40 yaş altındaki kişiler, gelecek dönemde benzeri görülmemiş hava olaylarına ve felaketlere maruz kalacak." açıklamasını yaptı.

Thiery ve çalışma arkadaşlarının araştırmsında; bu sene doğan çocuklar, büyükbaba ve büyükannelerine göre yedi kat daha çok sıcak hava dalgası, iki kat fazla orman yangını ve üç kat daha fazla kuraklıkla karşı karşıya kalacak.

Bilim insanları, şu an durumların öngörülenden daha da kötüleşebileceği konusunda da uyarılarda bulunuyor.

2050 ölümcül olacak

Northern Arizona Üniversitesi'nde çalışan bilim insanlarına göre, sıcaklıkların bu düzeyde artmaya devam etmesi durumunda, 2050’ye gelindiğinde insan eliyle salınan karbonun etkileriyle birlikte zirveye ulaşacak ve ölümcül bir şekil alacak.

Dünyanın birçok bölgesinde şu anda, ısıdan kaynaklı ölümlerde ciddi artış var. Araştırmacılar, gelecek dönemde daha çok kişinin ölebileceğinden endişe ediyor.

Artan sıcaklık oranlarının, bitkilerin fotosentez oranlarında düşüşe sebep olabileceği uyarısı yapan bilim insanları, gelecek dönemde ormanların da yok olacağını öne sürüyor.

Yorumlar (0)