Bilim insanları canlı insan kalbi üretti

Bilim insanları tarafından laboratuvar ortamında ilk kez minyatür insan kalbi geliştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.08.2020, 00:45
Bilim insanları canlı insan kalbi üretti

Dünya genelinde milyonlarca insan her yıl kalp rahatsızlıklarından yaşamını yitiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre her 37 saniyede bir kez kardiyovasküler rahatsızlıklardan dolayı bir kişi hayatını kaybediyor.

Canlı bir yapay kalp üretildi

Laboratuvarda kök hücre çalışmaları sürerken Michigan Eyalet Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından dünyada ilk defa laboratuvarda tüm temel kalp hücre tipleri için, damar doku ve kalp odacıklarına sahip minyatür bir insan kalbi modeli üretildi.

İnsan kalbi organoidleri, cenin ve embriyonik gelişimi ortamlarını taklit eden yeni bir kök hücre sistemi sayesinde geliştirildi.

Araştırmanın yazarlarından olan Yonatan Israeli, "Organoidler, organ yapı ve özelliklerini mühim derecede yineleyebilen ve kendiliğinden oluşan üç boyutlu hücrelerdir." ifadelerine yer verdi.

Yapılan çalışmada uygulanmış olan biyomühendislik yönetiminde yetişkinlerden alınan pluripotent kök hücrelerinin, bir petri kabında embriyonik kalp gelişimi gibi davranması sağlanıyor.

Bu işlemle birlikte aynı bir embriyodaki gibi kök hücreler kalpteki bazı hücre tiplerine ve yapılara doğru gelişmesini sağlıyor.

Henüz mükemmel değil

Bilim insanları tarafından, geliştirilen bu kalplerin cenin kalbinin henüz küçük modelleri olduğu ve mükemmel bir insan kalbi olmadıkları ifade ediliyor.

Yeni yapay kalplerin daha da geliştirilip özellikle yeni doğanlarda bulunan kalp rahatsızlıklarının çözülmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)