BAE'nin Mars uydusu Şubat ayında yörüngede!

BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) Mars uydusu, 9 Şubat günü yörüngede olacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.11.2020, 16:40 13.11.2020, 17:40
BAE'nin Mars uydusu Şubat ayında yörüngede!

Uzay yarışı, son senelerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında geçiyordu. Söz konusu rekabete daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de eklenmişti. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilk uzay görevi için tüm hazırlıklarını yapmış, daha sonra da Mars'ın atmosferini keşfetmesi için "Umut" isimli insansız aracını 19 Temmuz günü uzaya yollamıştı. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) "Umut" isimli Mars uydusunu dört aydır yolda olduğu ve şu ana kadar herhangi bir problemin yaşanmadığı ifade edildi. 

Her şeyin sıkıntısız ilerlemesi durumunda söz konusu uzay aracının, 9 Şubat 2021 tarihinde Mars'ın atmosferine gireceği belirtildi. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 200 milyon dolar harcadığı "Umut", kızıl gezegenin atmosferini ayrıntılı biçimde gözlemleyecek. Uzay aracı, iklim değişiklikleri ile hava durumunu izleyecek. 

Bu görev sayesinde Mars'ın atmosferinin gözlemlenmesinde araştırmacılara kıymetli veriler sunulacağı ve kızıl gezegenin iklimsel evriminin aydınlatılacağı ifade edildi. 

"Umut" isimli uzay aracında yüksek çözünürlüklü kameraların yer aldığı, bu kameraların kızıl gezegenin yüzeyinden görüntüler alacağı, ayrıca su buzlarını bulmaya çalışacağı kaydedildi. Uzay aracının, atmosferin alt bölümlerinde bulunan su ve toz buharlarını da inceleyeceği aktarıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ilk astronotunu uzaya 2019 senesinde gönderdi. Söz konusu ülke, Mars'ı inceleyebilmek için Dubai'de yapay bir bilim kenti kurmayı, 2117 senesinde ise Mars'ta ilk yerleşin bölgesini oluşturmayı amaçlıyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), "Umut" görevinin başarıyla tamamlanması halinde kızıl gezegene araç fırlatan ilk Arap ülkesi olarak kayıtlara geçecek. 

Yorumlar (0)