Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali Konya’da kuruluyor

Konya’da yapımına devam edilen Karapınar güneş enerjisi santrali yapımı tamamlandığında Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise beşinci büyük güneş enerjisi santrali konumunda yer alacak. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde olacak santral yılda 2 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.04.2022, 16:22
Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali Konya’da kuruluyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız açıklamalarda bulunarak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin yeşil kalkınma devrimi için oldukça önemli bir rol oynayacağını ve karbon emisyonunu azaltmaya yardımcı olacağını ifade etti. Altunyaldız Konya’da yapımına devam edilen ve proje sonlandığında Türkiye’deki en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar’da gelinen son duruma ilişkin bilgileri paylaştı.

Avrupa’nın en büyük, dünyanın beşinci büyük santrali

Kurulu gücün 628 megavat değerlerine kadar çıktığı santralde 812 bin megavatsaatin üzerinde üretimin gerçekleştirdiğini aktaran Altunyaldız toplam kurulu gücün 1300 megavata ulaşacağı santralde 3,5 milyon adet güneş panelinin kullanılacağını belirtti. proje sonunda 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayacak santral hakkında açıklamalar yapan Altunyaldız sözlerine şu şekilde devam etti:

Avrupa ve Türkiye’nin en büyüğü, dünyanın ise en büyük beşinci güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES tamamlandığında ülkemize yenilebilir enerji anlamında oldukça katkıda bulunacak. Yaklaşık olarak 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki santral sona erdiğinde ülkemizdeki güneş enerjisi ile elektrik üretiminin yüzde 20’ye çıkmasında büyük bir rol oynayacak.

Yılda 2 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilecek

Bugün yaklaşık olarak 600 megavatlık kurulu gücü olan santralin bu değeri yılsonunda 1348 megavata çıkacak. Kullanılan güneş enerjisi panelleri kendi mühendislerimiz tarafından yurt içinde üretiliyor. Proje kapsamında 3,5 milyon adet yerli ve milli panel kullanıldı. Proje ayrıca 3 bin kişiye de istihdam olanakları sunuyor. Karapınar santrali sona erdiğinde yıllık olarak 2 milyon ton emisyonun önüne geçmiş olacağız. Bu proje ile beraber hem yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızın elektrik ihtiyacını bu bölgeden üretilen elektrik ile sağlamış olacağız hem de karbon emisyonunu azaltmaya yönelik önemli bir adım atmış olacağız. Sanayi ve tarımın başkenti olan Konya şimdi de yeşil dönüşümün başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Kurulu gücün neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor

Altunyaldız ayrıca Karapınar santralinin bünyesinde son dönemin en yeni milli ve yerli teknolojilerini barındırması konusunda önemli bir yatırım olduğunu dile getirdi. Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye’de hayata geçirilen kurulu gücün önemli bir bölümünün yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu belirten Altunyaldız enerjide kaynak çeşitliliğinin artırılması adına önemli adımların atıldığı ifade etti.

Yorumlar (0)