Avrupa, uzayda elektrik üretmek için kolları sıvadı

Avrupa Uzay Ajansı, güneşten gelen enerjiyi kablosuz yöntemle Dünya’ya iletmek için harekete geçti. Güneş vasıtasıyla elde edilecek elektriğin evlere aktarılacağı bildirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.11.2022, 09:40 22.11.2022, 09:42
Avrupa, uzayda elektrik üretmek için kolları sıvadı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzayda kurulacak güneş enerjisi üretim tesislerinin çalışıp çalışmayacağını ve uygun maliyetli olup olmayacağını keşfedebilmek için bu hafta 3 yıllık bir çalışma programını onaylayacak. Program kapsamında en büyük hedef, ‘yörüngede her biri bir elektrik santraliyle aynı miktarda elektrik üretebilen dev uydulara sahip olmak’ olarak açıklandı. Avrupa Uzay Ajansı’nın yönetim kurulu, programı bugün Paris Genel Merkezi’nde ele alarak bir karara bağlayacak. 

“Güneşten uzaya yayılan muhteşem bir enerji var”

Diğer uzay ajansları ile çeşitli kuruşlar tarafından da yakından takip edilen bu fikir, ‘Solaris Girişimi’ olarak adlandırılıyor. Uzaydan elde edilen yenilenebilir enerji sistemlerini geliştirmek için önemli bir adım olan bu proje, onaylanması halinde bilim dünyasında yeni bir çığır açacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avrupa Uzay Ajansı Genel Müdürü Josef Aschbacher, “Güneşten uzaya yayılan muhteşem bir enerji var. Dünya’da ilerleyen süreçte yaşanacak muhtemel enerji kıtlığı konusunda bu yöntem muazzam bir çözüm olabilir. Buna yürekten inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

“İnsanlık adına birçok sorunu çözebilecek bir programdan bahsediyoruz"

Dünya’nın büyük bir değişim sürecinde olduğunun altını çizen Aschacher, “Karbon nötr ekonomilere geçmemiz ve bu nedenle enerji üretme şeklimizi değiştirmemiz lazım. Özellikle enerji üretimimizin fosil yakıt kısmını azaltmamız gerekiyor. Bunu uzay aracılığıyla yapabiliriz. Henüz orada değiliz ama eğer başarabilirsek bu kesinlikle harika olur. İnsanlık adına birçok sorunu çözebilecek bir programdan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı. 

“Uzay tabanlı güneş enerjisi fikri artık bilim kurgu değil”

Uzayda gece-gündüz döngüsü ve bulutlar olmadığı için Güneş’in uzaya yaydığı enerji çok daha verimli bir şekilde toplanabiliyor. Yaklaşık yarım asırdır tartışılan bu fikir, şu ana kadar uygulanması çok zor ve çok pahalı olduğu için hayata geçirilememişti. Yeniden kullanılabilir roketler ve özel firmalar tarafından geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde fırlatma maliyetlerinin düşmesi, bu proje için tekrar harekete geçilmesine vesile oldu. Avrupa Uzay Ajansı, ‘Solaris Girişimi’ olarak tanımlanan bu araştırma programı için diğer üye ülkelerden fon talep ediyor. Projenin önde gelen bilim insanlarından olan Dr. Sanjay Vijendran, “Uzay tabanlı güneş enerjisi fikri artık bilim kurgu değil. Potansiyel orada ve uzayda bir şey inşa etmeye devam etmeye karar vermeden önce teknolojik yolu gerçekten anlamamız gerekiyor” dedi. 

Yorumlar (0)