Araştırma: Varlıklı arkadaşı olan yoksul çocukları hayatını daha iyi kazanıyor

Yapılan bir araştırmada, varlıklı çocuklarla arkadaşlık kuran yoksul aile çocuklarının hayatını daha iyi kazandığı tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.08.2022, 12:37
Araştırma: Varlıklı arkadaşı olan yoksul çocukları hayatını daha iyi kazanıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Harvard Üniversitesi'nde görevli olan uzmanlar, 21 milyar Facebook arkadaşlığını analiz ederek varlıklı ailelerin çocukları ile arkadaşlık yapabilecek bölgelerde büyüyen yoksul çocukların, gelecekteki kazançlarının arttığını ortaya attı.

72 milyon kullanıcının verileri analiz edildi

Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, varlıklı arkadaşlara sahip olan yoksul çocukların, bu sayede yoksulluktan kurtulma şansı elde ettiğine inanılıyordu fakat yapılan araştırmalar sınırlı örnekleme ve veriye sahipti.

Daha geniş kapsamlı bir veri analizi için çalışan ABD'den araştırmacılar, konuyu araştırmak için dünyanın en büyük sosyal veri tabanı Facebook'a yöneldi.

Araştırma ekibi, 25 ile 44 arasında yaşları değişen ve ABD'de bulunan 72 milyon kullanıcının verilerini inceledi.

Kullanıcıları sosyo-ekonomik statüsü, yaşadığı bölge ve yaşı gibi faktörlere göre ayıran bir algoritmaya başvuran ekip, 21 milyar Facebook arkadaşlığını inceledi.

Yoksul ve varlıklı insanların birbiriyle ne derece etkileşime girdiğini inceleyen araştırmacılar, bir kişinin sosyo-ekonomik anlamda ortalama seviyenin altında veya üstünde olan arkadaşlarının payını işaret etmek için "ekonomik bağlantılılık" ifadesini kullandı.

Daha sonra bu verileri posta koduna göre, çocukların yoksulluktan kurtulma kabiliyetine yönelik önceki araştırmalarla kıyaslayan araştırmacılar, önceki araştırmalarla benzer sonuçlara ulaştı. 

İki temel faktör bulundu

Harvard Üniversitesi'nde ekonomist olarak görev alan ve araştırmaya liderlik eden Raj Chetty, "İlk çalışma, ekonomik bağlantılılığın şu ana kadar tanımlanan en güçlü ekonomik hareketlilik ön göstergelerinden bir tanesi olduğunu ortaya koyuyor" açıklamasını yaptı.

İkinci araştırmada, daha yoksul veya varlıklı geçmişe sahip olan çocukların bazı bölgelerde diğerlerine oranla daha çok arkadaşlık kurma sebepler üzerinde duruldu. Araştırmada buna yönelik iki temel faktör bulundu.

İlk olarak her iki grubun birbiriyle ne sıklıkta karşılaştığı, aynı okula gidip gitmedikleri veya aynı mahallede yaşayıp yaşamadıkları araştırıldı. Bununla beraber varlıklı ve yoksul öğrenciler aynı okula gitseler dahi beraber vakit geçirmeyebilirlerdi. Bu faktöre "arkadaşlık yanlılığı" ismi verildi.

Araştırmada, yoksul ve varlıklı kişiler arasındaki sosyal kopukluğun yüzde 50 civarında "birbirine maruz kalmamaktan" dolayı yaşandığı belirlendi. Chetty, geri kalan yüzde 50'lik bölümün ise “arkadaşlık yanlılığıyla" açıklandığını dile getirdi.

Araştırmanın bulgularından diğeri de yoksul ve varlıklı çocukların nerede karşılaştığının arkadaş olup olmamalarına yönelik büyük bir etki yarattığı konusu oldu. Araştırmada, kilise gibi dini kurumlarda karşılaşanların "sınıf çizgilerini aşma ihtimalinin daha yüksek olduğu" ortaya atıldı.

New Hampshire'daki Dartmouth Koleji'nden Bruce Sacerdote ve Oxford Üniversitesi'nden Noam Angrist, araştırmanın "sosyal sermayenin daha derinden anlaşılmasına imkan tanıyacak önemli bir katkı sunduğunu" dile getirdi.

Yorumlar (0)