Malatya’da binlerce yıllık höyük, altın avcılarının hedefi oldu

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yer alan ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan höyük, “Altında altın var” dedikodusu sonrası altın avcıları tarafından tahrip edildi. 

YAŞAM 02.08.2022, 12:46 02.08.2022, 17:48
Malatya’da binlerce yıllık höyük, altın avcılarının hedefi oldu

800 metre yükseklikte yer alan höyük, ilçe genelinde yayılan, “Altında altın var” söylentisi sonrası büyük zarar gördü. Bölgede kaçak kazılar yapan altın avcıları, seramik parçalar da dâhil olmak üzere höyüğün altını üstüne getirdi. İş makinelerini kullanarak alanda kazı yapan defineciler, bölge halkının büyük tepkisini çekti. 

“Bölgemizin koruma altına alınmasını talep ediyoruz”

Bölgedeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Ilıcak Mahallesi Muhtarı İskender Şatıroğlu, “Ilıcak Mahallesi’nde yer alan ve halk arasında ‘Sivri’ olarak tanımlanan bu bölgede yer alan höyük, altın avcıları tarafından birçok kez tahrip edildi. İş makinelerini dahi buraya getirenler oldu. İş makineleri ile burada kazı yapıp, altın aradılar. Vatandaşlarımız da bu durumdan şikâyetçi. Bir an önce bölgemizin koruma altına alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Bu bölge ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı”

Bir süredir höyük ile ilgili söylentiler olduğunu dile getiren Osman Şatıroğlu ise yaptığı açıklamada, “Bu bölge ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Dedemiz Osman Şatıroğlu’nun bu alana altınlarını gömdüğü söylentileri herkesin diline dolandı. Bu tür konuşmalar yayılınca bazı kişiler de höyüğe hücum ettiler. Birçok kez kazı çalışmaları yaptılar, iş makineleri getirdiler. Aslında konuşulan kadar altın yok. Ilıcak Mahallesi sakinleri olarak bu alanın zarar görmesi sebebiyle çok rahatsızız. İnşallah bir an önce koruma altına alırlar ve bizler de rahat ederiz” şeklinde konuştu. 



Yorumlar (0)