Apple’dan Meta’ya şok suçlama: İkiyüzlüsün!

Dünyanın en değerli sosyal medya şirketi Meta ile dünyanın en değerli elektronik şirketi Apple, Metaverse’deki satış komisyonlarında yine anlaşamadı. Apple bu sefer de Meta’yı ikiyüzlülükle suçladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.04.2022, 11:58 17.04.2022, 09:37
Apple’dan Meta’ya şok suçlama: İkiyüzlüsün!

Metaverse, Meta ile Apple arasında yeniden tartışma ortamı yarattı. Meta’nın Metaverse evrenindeki Horizon Worlds’te satılan dijital ürünlerin geliştiricilerinden yüzde 47,5’luk komisyon alması, Apple’ı çileden çıkardı. İki şirket arasındaki “App Store komisyonları” yüzünden devam eden ve hatta mahkemeye taşınan tartışmalar sonrasında Meta CEO’su Mark Zuckerberg ile Apple CEO’su Tim Cook tartışmaları yeniden alevlendirdi. Dijital platformlarda kesinti de yaratan bu tartışmalarda iki taraf da geri adım atmıyor.

Metaverse evreninde komisyonlar daha yüksek

Apple, App Store üzerinden satılan her uygulama için yüzde 30’luk komisyon alıyor. Şirketin bu yöntemini “fazla” bulan Meta ise Apple’ın komisyonu yüzünden WhatsApp, Instagram, Facebook ve Facebook Messenger gibi uygulamaların gelirlerinin azaldığını kaydediyor. Ancak Meta, şikayetçi olduğu Apple’ın komisyonuna benzer bir adım atarak herkesi şaşırttı. Şirketin, Horizon Worlds’teki satıcılardan yüzde 47,5 oranında kesinti yaptığı belirtildi. Apple ise bu konuda adeta “açtı ağzını yumdu gözünü”. 



Tim Cook

“Meta, hedef aldığı rakamı aşan ikiyüzlü bir şirkettir”

Apple Sözcüsü Fred Sainz, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şunları ifade etti: “Meta, benzer bir konuda Apple’ı hedef almıştı ancak kendisi şimdi hedef aldığı rakamı da aştı. Meta, ikiyüzlü bir şirkettir. App Store'daki uygulama içi satın alımlarda yüzde 30’luk komisyon tahsil ettiğimiz için bizi defalarca hedef alan Meta, şimdi Apple’ın platformunu ücretsiz kullanıyor ancak kendi platformunu kullanan işletme ve oluşturuculardan yüksek komisyon alıyor.”

Yüzde 30 komisyona ek yüzde 25 komisyon istiyor

Metaverse geliştiricilerinin açıklamalarına göre Meta, Quest mağazasından satılan her bir ürün için yüzde 30’luk komisyon alırken Horizon Worlds aracılığıyla satılan ürünler için ayrıca yüzde 25 ek komisyon istiyor. Meta Temsilcisi Kamran Mumtaz ise Quest cihazlarının maliyetlerini dengelemek için böyle bir uygulamaya başvurduklarını dile getiriyor. Bu arada Metaverse evreninde satılan bir Quest gözlüğün başlangıç fiyatının da 299 dolar olduğu ifade ediliyor. Meta Temsilcisi ise “uygun fiyatlı cihazlar” sattıklarını dile getirerek artırılmış gerçeklik pazarını büyütmek ve bu dünyanın daha fazla erişilmesini sağlamak istediklerini kaydediyor.

Yorumlar (0)