Açlıktan bitkin düşmüştü… Mısır akbabası artık güvende

Nesli tükenme riski ile karşı karşıya olan ve Elazığ’da açılıktan bitkin düşmüş halde bulunan Mısır akbabasının tedavisine başlandı. 

YAŞAM 16.04.2022, 12:08 16.04.2022, 12:32
Açlıktan bitkin düşmüştü… Mısır akbabası artık güvende

Karakoçan ilçesinde bulunan Peri Vadisi’nde bir vatandaş tarafından bitkin bir şekilde fark edilen Mısır akbabası, bölgede heyecana sebep oldu. Tedaviye ihtiyaç duyan akbaba ile ilgili Karakoçan Kaymakamlığı bilgilendirilerek, yardım talep edildi. 

Vücudunda herhangi bir yara izi bulunmuyor

Vatandaşlar tarafından yapılan üzerine bölgeye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personelleri, Mısır akbabasına bölgede ilk müdahaleyi yaparak Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi’ne getirdi. Hayvan Hastanesi’nde tedavi süreci başlayan Mısır akbabasının vücudunda herhangi bir yara izi bulunmadığı, bitkinliğin sebebinin ise açlık olduğu anlaşıldı. 

Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde tedavisi sürüyor

Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde tedavisi süren akbaba, tam anlamıyla sağlığına kavuştuktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne yeniden teslim edilecek. Müdürlüğe bağlı ekipler de Mısır akbabasını yeniden ait olduğu doğaya salacak. 

“Bölgedeki vatandaşlarımız tarafından bitkin vaziyette görülmüş”

Tedavisi devam eden Mısır akbabasının son durumu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Han, “Bölgedeki vatandaşlarımız tarafından bitkin vaziyette görülmüş. Uçma özelliği yitirilmiş halde görülmüş. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri harekete geçiyor ve onlar vasıtasıyla misafirimiz hastanemize sevk edildi” ifadelerini kullandı. 

“İncelemelerde kanat, ayak ve genel vücudunda yara ve benzeri gibi herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığı anlaşıldı”

Mısır akbabasının özelliklerini paylaşan Prof. Dr. Mehmet Cengiz Han, “Tedavisine başladığımız bu canlı, sarı başlı bir Mısır akbabasıdır. Genelde Tunceli ve civarlarında bu türü görüyoruz. Açlık çekmiş ve bu sebeple de yorgun düşmüş. Herhangi bir sağlık sorunu yok. Sadece uzun süreli açlık sebebiyle bitkin düşmüş. Tarafımızca gerçekleştirilen incelemelerde akbabanın kanat, ayak ve genel vücudunda yara ve benzeri gibi herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığı anlaşıldı. Gerekli beslemeyi ve iyileştirme sürecini sonlandırdıktan sonra yeniden Doğa Koruma ve Milli Parklar personellerine bu canlımızı teslim edeceğiz” dedi. 

“Doğada gerçekleştirilen dengesiz avlanmalar, maalesef bu tür canlıları açlıkla baş başa bırakabiliyor”

Mısır akbabasının 2 yaşında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Han, açıklamalarının son bölümünde şunları kaydetti:
“Yaşlı bir akbaba değil. Yaşı fazla olsaydı boyun bölümünde tüy bulunmazdı. Doğada gerçekleştirilen dengesiz avlanmalar, maalesef bu tür canlıları açlıkla baş başa bırakabiliyor. Bu yıl, hepimizin malumu olduğu üzere kış ayları da çetin şartlar altında yaşandı. Bu yüzden de maalesef bu hayvanımız yiyecek bulamamış ve bu hale düşmüş.”

Yorumlar (0)