Uzmanlar uyarıyor: Tuz tüketiminde bu sınırı geçmeyin

Kalp sağlığı için sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmesi gerektiğine vurgu yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, “Kalp hastalıkları için risk oluşturan hipertansiyon, yüksek kolesterol ve fazla kilo durumuna, sağlıklı beslenme alışkanlığıyla olumlu bir katkı verilebilir. Gıdalardan alınan yağın miktarıyla türü kan kolesterol düzeyine mühim ölçüde etki eder. Bununla beraber günlük olarak 6 gramın üzerinde tuzun tüketilmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK 16.04.2022, 12:23
Uzmanlar uyarıyor: Tuz tüketiminde bu sınırı geçmeyin

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, Kalp Hastası sebebiyle kalp sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin uyarılar yaptı. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığının kalp sağlığı konusunda önemine vurgu yapan Uzman Doktor Amasyalı, “Kalp hastalıkları için risk oluşturan hipertansiyon, yüksek kolesterol ve fazla kilo durumuna, sağlıklı beslenerek olumlu yönde katkı verilebilir. Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75’ini karaciğer üzerinde, %25’lik kısmıysa gıdalar yoluyla emilir. Gıdalardan alınan yağın türü ve miktarı kan kolesterol düzeyine mühim ölçüde etki eder. Dolaşımda olan fazla kolesterol, kalbi besleyen damarların iç yüzeyinde bulunan “plak” adı verilen birikimler yapar. Bu plaklar ise büyüyerek kan dolaşımını engeller. Fakat kalp hastalığına sebep olan asıl etken, yağın miktarı değil yağın türüdür. Bununla beraber günlük olarak 6 gramın üzerinde tuz tüketimi yapılmaması gerekir.” dedi.

“Trans ve doymuş yağlar riski artırabilir”

Yapılması gerekenin günlük kalorinin en çok %30’unu yağlardan almak ve iyi yağları kötü yağlarla değiştirmek olduğunu söyleyen Amasyalı, “Doymuş ve trans yağların tüketimi “kötü kolesterol” ismiyle bilinen LDL kolesterol düzeyini yani kalp hastalığı riskini artırır. Bu yağların alınan toplam kalorinin %10’luk düzeyini aşmaması lazım. LDL kolesterolü fazla olan veyahut kalp hastası olan kişilerde bu oran %7’nin altına, kolesterol alımı ise günlük 200 miligramın altına düşmelidir. Ticari unlu mamuller, hamburgerler, kızarmış gıdalar, tam yağlı süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, kırmızı et ve margarin kötü yağların başlıcalarındandır. Doymamış yağlar LDL kolesterol düzeyini düşürürken “iyi kolesterol” olarak isimlendirilen HDL kolesterolü artırır. Soya fasulyesi yağı, ceviz yağı, balık yağı, mısırözü yağı, fındık yağı ve zeytinyağı “iyi yağ” kaynaklarındandır ve günlük olarak kalorinin en çok yüzde 30’luk kısmında olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık vermek lazımdır.” şeklinde konuştu.

Kalp sağlığı için bu önerilere dikkat etmek gerekiyor

Kalp sağlığını korumak için önerilerden bulunan Amasyalı, “Orta derecedeki proteinler, karbonhidratlar ve az miktarda fakat sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin. Tam yağlı süt ve ürünleri değil yağı azaltılmış olanları tercih edin. Haftalık dört yumurtadan fazlasını tüketmeyin. LDL kolesterolü yüksek olan kişiler yumurtanın sarısı konusunda da dikkatli olmalıdır. Kırmızı et değil, balık, derisiz kümes hayvanları ve az yağlı etleri tercih edin. Günlük olarak en az 5 defa sebze ve meyve tüketin. Bunlarda mühim düzeyde mineral ev vitaminler bulunmaktadır. Günlük olarak en azından 8-10 bardak su tüketmelisiniz. Liften zengin olan meyve, sebze, fasulye, kepek, zengin tahılları düzenli bir şekilde tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü %15 kadar düşürebilmektedir.” dedi.

Yorumlar (0)