Antarktika'da buzul araştırması: Büyük tehlike ortaya çıktı!

Bilim insanlarının yaptığı bir çalışma, Dünya'nın güneyinde yer alan buz kaplı Antarktika kıtasındaki erimenin boyutlarını gözler önüne serdi. Erime hızının tahmin edilenden yüzde 20-40 oranında daha yüksek olduğunu kaydeden araştırmacı Andy Thompson, "Tehlike çok büyük." yorumunda bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.08.2022, 12:47 14.08.2022, 13:26 Hakan Öksüz
Antarktika'da buzul araştırması: Büyük tehlike ortaya çıktı!

Küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimelerinin en fazla etkilediği bölgelerin başında Antarktika kıtası geliyor. Dünya'nın güney kutbunda yer alan buz kaplı kıta, eÅŸya depolama, küresel ısınmanın etkisiyle hızla eriyor. Bilim insanları, Antarktika'da yaşanan erimenin boyutlarını korkutucu buluyor. Güneş ışınlarını uzaya geri göndererek fazla ısınmayı engelleyen buzulların erimesi, gelecek yıllarda iklim değişikliğinin etkilerinin çok daha fazla hissedilmesine neden olacak.

Erimenin boyutlarını anlamak için model geliştirdiler

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve Jet İtki Laboratuvarı'nda görevli bilim insanları, Antarktika'da buzul tabakasıyla ilgili araştırma yaptı. Kıtadaki buz sahanlığını inceleyen araştırmacılar, erimenin boyutlarını anlama çalıştı. Bunun için bir model geliştiren bilim insanları, erime hızını ölçtü.

Erime hızı, tahmin edilenden yüzde 20-40 daha yüksek!

Geliştirilen modele göre buzların erimesiyle ortaya çıkan tatlı suların okyanuslara karışması, erimeyi hızlandırıyor. Araştırmanın yazarlarından biri olan Andy Thompson, erime hızının düşündüklerinden çok daha yüksek olduğunu söyledi. Thompson, "Buzul katmanın erime hızı, tahmin edilenden yüzde 20-40 daha yüksek olabilir. Bunu gösteren bazı sonuçlara ulaştık." dedi.

İklim değişikliğinin küresel çapta ısınmaya yol açtığını kaydeden uzmanlar, yüzyılın sonuna doğru Antarktika'daki buzul tabakasını önemli ölçüde eriyeceğini tahmin ediyor. Binlerce yılda oluşan buzul tabakaları, Dünya'ya yansıyan ışınları geri göndererek fazla ısınmayı engelliyor. 

Buzul tabakasının yüzde 34'ü ciddi tehlike altında

Uzmanlar, kıtadaki yaklaşık yarım milyon kilometre karelik buzul tabakasının çökme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Bunun Antarktika'daki bütün buzul tabakasının yüzde 34'üne denk geldiğini aktaran bilim insanları, kıtada yaşayan canlıların büyük risk altında olduğunu bildiriyor. 

Yorumlar (0)