"Anadolu" ve "Göktürk" uzayda parıldayacak!

Türkiye'ye verilen "WASP-52" kodlu yıldıza "Anadolu", yörüngesindeki gezegene ise "Göktürk" isminin verildiği bildirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.12.2019, 12:54 17.12.2019, 17:24

Uluslararası Astronomi Birliği'nin kuruluşunun 100'üncü yılı dâhilinde "Aynı gökyüzü altında 100 yıl" temasıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda 70 ülkeye yeni yıldız ve gezegenlere isim verme hakkı verildi.  

Bu gelişme üzerine Türk Astronomi Derneği tarafından "Türkiye öte gezegenine isim veriyor" kampanyası başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar ve üniversitelerden yıldız ve gezegen için isim istendi. 

Kampanya, 25 Ekim günü sona erdi. 7 kişilik jüri tarafından 400'den fazla isim değerlendirilerek yıldız ve öte gezegen için 6 öneri belirlendi. Seçilen isimler, Uluslararası Astronomi Birliği'ne gönderildi. 6 öneriyi görüşen Uluslararası Astronomi Birliği, isim için kararını verdi. Karara göre, Türkiye'ye verilen "WASP-52" kodlu yıldıza "Anadolu", yörüngesindeki gezegene ise "Göktürk" ismi verildi.

"Gerçekten anlamlı biri isimlendirme oldu"

Türk Astronomi Derneği Başkanı İbrahim Küçük, bugün kampanya sonuçlarının Fransa Paris Gözlemevi'nde düzenlenen basın toplantısı ile tüm dünyaya duyurulduğunu kaydetti.

Küçük, "Türkiye'ye verilen 'WASP-52' kodlu yıldıza ve yörüngesindeki gezegene isim verildi. En çok oyu alan 'Anadolu' ve 'Göktürk' isimleri sırasıyla yıldız ve gezegen için belirlenmiş oldu. Bizim yıldızımız 'Anadolu' ismini, öte gezegenimiz de 'Göktürk' ismini taşıyacaktır." dedi.

Bunun gerçekten anlamlı bir isimlendirme olduğunu vurgulayan Küçük, "Çoğunluğun oyları bu şekildedir. 'Anadolu' ve 'Göktürk' isimleri uzayda parıldayacaktır. Ben 'Anadolu' ve 'Göktürk' isimlerinin tüm ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Yeni bilimsel çalışmalara inşallah vesile olur." açıklamasında bulundu. 

İşte öneride bulunan kurumlar...

Küçük, "Anadolu" ve "Göktürk" ismini öneren kurumları da açıkladı.

"'Anadolu' ismi için İstanbul VKV Koç Lisesi, İzmir Aziz Erol Güzelcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara Efes Meslek Lisesi ve İstanbul Selimpaşa İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öneride bulunduğunu kaydeden Küçük, "Göktürk" ismi için öneride bulunan okulları ise Tekirdağ Fatih Anadolu Lisesi, Nevşehir Yavuz Sultan Selim Han Ortaokulu, Ankara Ahiler Ortaokulu, Muğla Bilim ve Sanat Merkezi ve Bursa Şehit Piyade Er Rahim Keskin Ortaokulu olarak sıraladı.
 

Yorumlar (0)