Serie A'da skandal kampanya!

Irkçılığa karşı yeteri kadar tepkide bulunmadığı için eleştiri oklarının hedefi olan Serie A yönetimi harekete geçti ama yaptıkları hamle tam bir PR skandalına döndü.

SPOR 17.12.2019, 12:56 12.01.2020, 19:30
Serie A'da skandal kampanya!

Serie A, son günlerde tribünlerde yükselişe geçen ırkçılığa karşı bir kampanya başlattı. Ancak kampanya görsellerinde maymun kullanılması ülkede büyük tepkilere neden oldu.

Özellikle bu sezon birçok statta futbolculara karşı ırkçılık büyük bir artış göstermişti. Suçu işleyenlere karşı açıklanan cezaların yetersiz olması ve ırkçılık kurbanı futbolculara yeterince destek verilmemesi nedeniyle Serie A yönetimi ağır eleştiriler almıştı. Eleştirilere engel olmak amacıyla yola çıkan lig yönetiminin başlattığı kampanya ise büyük bir PR kazasının yaşanmasına sebep oldu.

Siyahi futbolculara yöneltilen ırkçı tezahüratlarının yoğunlukla 'maymun sesi' çıkartarak yapıldığı İtalya liginde ırkçılık kampanya görselinde 3 maymunun kullanılmasına ilk tepkiyi Roma kulübü gösterdi. "Roma kulübü olarak, Serie A'nın ırkçılık karşıtı kampanyasının maymun çizimleriyle yapılmış olmasını hayretle karşıladık. Lig'in ırkçılığı durdurmak istediğini anlıyoruz ama bunun doğru yol olduğuna inanmıyoruz."

Serie A yönetimi ise "Maymunların entegrasyon, çok kültürlülük ve kardeşlik değerlerini temsil ettiğini" diyerek söz konusu kampanyanın devam edeceğini dile getirdi.

Kampanya posterlerini hazırlayan sanatçı Simone Fugazzotto, tüm eserlerinde maymun ve gorillaları kullanan bir isim olarak tanınıyor. "Görseller ile şunu anlatmaya çalıştım. Biz karmaşık ve büyüleyici yaratıklarız. Mutlu veya üzgün olabiliriz, katolik, müslüman veya budist olabiliriz. Kim olduğumuzu eylemlerimiz belirler tenimizin rengi değil. Neden futboldan maymunu sansürlemeyi bırakıp onun yerine hepimiz maymundan geliyoruz demiyoruz?"

Romelu Lukaku, Franck Kessie, Dalbert Henrique, Ronaldo Vieira, Miralem Pjanic, Mario Balotelli ve Kalidou Koulibaly gibi futbolcular bu sezon sahada ırkçı saldırılara maruz kaldı. Özellikle Vieira, Kessie ve Lukaku'ya karşı maymun taklidi yapan taraftarlar ya hafif cezalar aldı ya da hiç ceza almadı.

Geçtiğimiz ayın sonunda 20 kulüp ortak bir mektup yazarak Serie A'dan ırkçılığa karşı hızlı, amacı olan ve birleştirici bir çözüm üretmesini istedi.
 

Yorumlar (0)