ABD basınından Türk savunma sanayisine övgü!

Türk savunma sanayisinde son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirildiğine değinen Wall Street Journal gazetesi, "Savunma sanayisi alanındaki küresel aktörlerden biri haline geldiler. Ukrayna dâhil çok sayıda ülke, Türkiye yapımı ordu araçlarını tercih ediyor." ifadelerine yer verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.07.2022, 18:22 Hakan Öksüz
ABD basınından Türk savunma sanayisine övgü!

Türkiye'nin yerli üretim silahları, son dönemlerde Ukrayna'daki savaş dâhil birçok bölgede popülerlik kazandı. Savunma sanayisinde atılım yapan Türkiye, bu alandaki küresel oyuncular arasına girdi. ABD'de yayın yapan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin başarılarından dolayı dünyadaki güç dengesinde değişiklikler yaşandığını yazdı.

"Sayılı silah üreticilerinden birine dönüştüler"

Geliştirdiği silahlı ve silahsız insansız hava araçları sayesinde Türkiye'nin savunma sanayisinin son yıllarda dikkat çektiğine değinen gazete, "Son 20 yıl içinde geliştirilen silahlar, Türkiye'nin uluslararası arenadaki etkisini artırdı. Dünyadaki sayılı silah üreticilerinden birine dönüşen Türkiye, insansız gemileri ve son teknoloji savaş robotlarıyla birlikte küresel aktörlerden biri haline geldi." ifadelerine yer verdi.

"Çok sayıda ülke, Türkiye yapımı ordu araçlarını tercih ediyor"

Türkiye'nin ürettiği Bayraktar TB2 adlı silahlı insansız hava aracının, Rusya'ya direnen Ukrayna ordusunun birçok sorununu çözdüğü belirtildi. Bu hava aracının, savaşın dengesini Ukrayna lehine değiştirdiği aktarıldı. Wall Street Journal'da yayımlanan yazıda, "Türkiye'nin ürettiği deniz korveti, Pakistan tarafından satın alındı. Kenya'ya zırhlı araçlar gönderildi, Filipinler ise Türk helikopterlerini tercih etti." denildi.

Yabancı tedarikçilere daha fazla bağımlı kalmak istemeyen Türkiye'nin, savunma sanayisi harcamalarını her geçen yıl artırdığına işaret edildi. Geçmiş dönemlerde bu nedenle zaman zaman hareket kabiliyeti kısıtlanan Türkiye'nin, gelişen savunma sanayisi ile birlikte daha serbestçe eylemde bulunabildiği belirtildi.

Savunma sanayisinin TSK'ya katkısı arttı

Türkiye'nin 2002 yılında savunma sanayisi alanına yıllık 5 milyar dolar harcadığı hatırlatılan yazıda, "2022 yılında Türkiye'nin savunma sanayisi için yaptığı yıllık harcama 60 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde özel sektörün savunma sanayisine katkısı ise 1 milyar dolardan 11 milyar dolara yükseldi. Erdoğan'ın öncelik verdiği dış politika anlaşmalarının hepsi savunma sanayisi ile ilgili. 2000'lerin ilk yıllarında Türk savunma sanayisi, Türk ordusunun ihtiyaçlarının yüzde 30'unu karşılıyordu. Şimdi ise bu oran yüzde 70'e ulaştı." denildi.

"Savaşta Rusya'nın araçlarına üstünlük sağladı"

ABD merkezli gazetenin haberinde, Ukrayna'ya da satılan Bayraktar TB-2 adlı silahlı insansız hava aracına övgüler yapıldı. İnsansız hava araçları üretiminde Türkiye'nin öncü olmayı hedeflediği kaydedildi. 2001 yılında Türkiye'nin silah ihracatında 36'ncı sırada bulunduğu, 2017'den sonraki dönemde ise 12'nci sıraya çıktığı aktarıldı. Ukrayna tarafından kullanılan Bayraktar TB-2'lerin, Rusya tarafından üretilen araçlara savaş alanında üstünlük sağladığı belirtildi.

Yorumlar (0)