AB'den Türkiye'ye tahıl koridoru övgüsü: Takdir ediyoruz!

İstanbul'da yapılan tahıl zirvesinden olumlu sonuç çıktı. Türkiye, Birleşmiş Milletler, Ukrayna ve Rusya'dan temsilcilerinden yer aldığı zirvenin sonunda anlaşma imzalandı. AB yetkilisi Josep Borrell, anlaşmanın sağlanması konusunda Türkiye'nin üstlendiği rolün öneminden bahsetti.

DÜNYA 22.07.2022, 18:50 23.07.2022, 16:31 Hakan Öksüz
AB'den Türkiye'ye tahıl koridoru övgüsü: Takdir ediyoruz!

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş, gıda arzında küresel çapta sorunlara yol açtı. Tonlarca tahılın savaş nedeniyle Ukrayna'daki depolardan çıkarılamaması, gıda fiyatlarını etkileyen faktörlerden biri oldu. Bölgede oluşturulacak bir güvenlik koridoru sayesinde bu tahılların dünyaya ihraç edilebilmesi için son haftalarda seri görüşmeler gerçekleştirildi.

Anlaşma sağlandı, imzalar atıldı

Türkiye'nin liderliğinde İstanbul'da yapılan tahıl zirvesine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yanı sıra Rusya ve Ukrayna'dan heyetler katıldı. Depolarda kalan tahılın bölgeden çıkarılabilmesi için anlaşma sağlandı. 

Anlaşmayla birlikte arz güvenliğinin sağlanması konusunda önemli bir adım atıldığını kaydeden Guterres, Türkiye'ye teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, bu tahıl koridoru sayesinde gıda fiyatlarındaki artışın dizginleneceğini söyledi.

Josep Borrell: "Türkiye önemli bir rol üstlendi"

İstanbul'da yapılan tahıl zirvesinden çıkan sonuç, dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, anlaşmadaki rolü nedeniyle Türkiye'yi övdü. Anlaşmaya dair konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Son aylarda yaşanan gıda güvenliği krizinin ortadan kaldırılması için İstanbul'da önemli bir  adım atıldı. Bu anlaşmanın hızla uygulanması gerekiyor. Anlaşmanın gerçekleşmesi için önemli bir rol üstlenen Türkiye'ye teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)