AB, dijital platformların seyrini değiştirmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği Microsoft, Meta, Apple, Google ve daha pek çok dijital platform devine katı kurallar getirmeye hazırlanıyor. Bu kurallara uyulmaması halinde ise şirket cirosunun yüzde 20’lik kısmı kadar ceza uygulanacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.03.2022, 09:59 26.03.2022, 11:42
AB, dijital platformların seyrini değiştirmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği Parlamentosu, son dönemlerde dijital platformlardaki değişiklikleri yakından izliyor. İnsan hakları, eşitlik, düşünce özgürlüğü ve daha pek çok konuda platformların faaliyetlerinde düzeltmelere gitmek isteyen Parlamento (AP), “Dijital Pazar Yasası” isminde kurallar bütünü çıkartılacağını açıkladı. AB Konseyi ile müzakereler gerçekleştirildiği ve bu yasa konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Platformların pazar gücü sınırlandırılacak

Dijital platformların pazar gücünü sınırlandırmak isteyen AB, kendi deyimiyle, “adil olmayan uygulamalara” son verecek. Sosyal paylaşım siteleri ve önemli konumda bulunan arama motorları gibi platformlardan hangileri için bu yasanın geçerli olacağı AB Konseyi tarafından belirlenecek. Avrupa’da faaliyette olan, senelik cirosu 7,5 milyar avronun üzerinde bulunan, piyasa değeri en az 75 milyar avro olan, 10 binden fazla ticari işletme tarafından kullanılan ve ayda 45 milyondan fazla kullanıcısı bulunan platformlar bu yasayla birlikte düzenlenecek. 



Büyük platformlar “eşik bekçisi” olacak

Özellikleri belirtilen şirketler, “eşik bekçisi” olarak kullanılacak. Yani bürük bir değişimin geçiş kapısı olacaklar. Söz konusu dijital platformlar ile teknoloji şirketleri, diğer şirket ve platformlardan daha katı kurallara maruz bırakılacak ve sektörlerinde haksız rekabet ile öne çıkmaları engellenecek. Öte yandan kurallara uymayan platform ve şirketlere ceza yazılacak. İsmi belirlenecek olan firmaların, ilerleyen dönemlerde kendilerine rakip olma kapasitesi bulunan markaları satın almaları sınırlandırılacak. Belirtilen kurallara uyulmaması durumunda markaların faaliyetleri sınırlandırılabilecek ya da durdurulabilecek. 

Yasaya uyulmadığında büyük cezalar verilecek

Eşik bekçisi şirket ve markaların yeni yasaya uymamaları halinde senelik küresel cirolarının yüzde 10’u kadar para cezası kesilecek. Kural ihlalinin devamı durumunda ise ceza oranı, senelik küresel cironun yüzde 20’si kadar olacak. Yasaya göre farklı mesajlaşma hizmetleri birlikte çalışabilecek durumda olacak. Bir platform/marka kendi hizmetlerini rakiplerinin benzer hizmetlerinden önde tutamayacak. Öte yandan kullanıcıların, cihazlara önceden yüklenmiş uygulama ve yazılımları kaldırması da artık engellenmeyecek. Kısa süre içerisinde yürürlüğe girmesi beklenen yasa tasarısı, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen onaylandıktan sonra Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde duyurulacak. Yasa Microsoft, Meta, Apple, Google, Amazon ve benzeri pek çok markayı ve platformu kapsayacak. 

Yorumlar (0)