Avustralya'dan Lukaşenko kararı: Yaptırım listesine dahil edildi

Avustralya, Ukrayna ile savaş başlatan Rusya’ya destek verdiğini ifade ettiği Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ve aile üyelerini yaptırım listesine dahil ettiğini açıkladı.

DÜNYA 25.03.2022, 09:54 26.03.2022, 11:46
Avustralya'dan Lukaşenko kararı: Yaptırım listesine dahil edildi

Dışişleri Bakanlığının web sayfasından yapılan açıklamada Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rusya’ya yönelik yaptırımları, Lukaşenko ve aile mensuplarını da listeye dahil ederek genişlettiklerini açıkladı.

Lukaşenko, yaptırım listesine dahil edildi

Avustralya hükümetinin, Lukaşenko ve onun aile üyelerini yaptırımlara dahil ettiği açıklanırken ayrıca Rusya lehine propaganda faaliyetlerinde bulunan 22 kişiyi listeye aldığını ifade eden Payne, "Rusya'nın sebepsiz ve yasa dışı bir şekilde Ukrayna’yı işgal etmesini destekleyenlerin yüksek bedel ödemesi için çabalarımızı sürdürüyoruz." sözlerini kullandı.

Bakan Payne, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı Lukaşenko idaresindeki Belarus hükümeti, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve  egemenliğine ilişkin saldırılarında, Rusya'ya ve askeri birliklerine stratejik destek vermeye devam ediyor. Belarus hükümetinde daha önce üst düzey ulusal güvenlik pozisyonlarında çalışan oğlu Viktor Lukaşenko ve eşi Galina Lukaşenko'yu da yaptırım listesine dahil ediyoruz”

Avustralya, Rusya ve destekçilerine kısıtlayıcı tedbirlerini uygulamaya almıştı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı sebebiyle Avustralya hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Putin, Başbakan Mişustin, Dışişleri Bakanı Lavrov, Savunma Bakanı Şoygu ve İçişleri Bakanı Kolokoltsev'e Avustralya'ya giriş yasağı kararı vermişti.

Avustralya, 460’tan fazla kişi ve kuruluşa yaptırım kararı almıştı

Avustralya'nın uygulamaya aldığı yaptırımlar kapsamında, Rus oligarkların haricinde Rusya Merkez Bankasının yatırımlarını ve uluslararası rezervlerini zayıflatacak biçimde kısıtlayıcı tedbirler de uygulamaya başlanmıştı. Yaptırımlar, küresel ödeme mesajlaşma sisteminden Rus bankalarının SWIFT kodlarını çıkararak, Rus yatırım ve ticaret akışlarını kesintiye uğratıp Rus ekonomisine büyük maliyetler getirmeyi hedeflemişti. Avustralya'nın yaptırımları çerçevesinde, Belarus Savunma Bakanı Khrenin ve 13 Belarus kişi ve kuruluşu yaptırımlara dahil edilmişti.

Öte yandan Avustralya’da ticari faaliyetleri olan 41 oligark ve aile üyeleri ile birlikte 460'tan fazla kişi, kuruluş ve işletmeye yaptırım uygulanıyor.

Yorumlar (0)