2023'te merakla beklenen 4 büyük uzay görevi

2023 yılında gerçekleştirilecek uzay görevleri merak ediliyor. Uzay çalışmaları kapsamında bu yıl yapılması planlanan 4 büyük göreve haberde yer verdik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.01.2023, 10:11 07.01.2023, 10:17 Hakan Öksüz
2023'te merakla beklenen 4 büyük uzay görevi

Geride bıraktığımız 2022 yılında uzay çalışmalarında önemli gelişmeler yaşandı. Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay araştırmaları şirketi SpaceX, yeni uydularını yörüngeye fırlattı. İnsanlı Ay görevinin bir parçası olarak Orion uzay aracını fırlatan ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bilim dünyasını heyecanlandırdı. James Webb Uzay Teleskobu, uzayın derinliklerinden önemli fotoğraflar çekti. 

Yeni nesil uzay taşımacılığı sistemi: Starship

2023 yılında gerçekleştirilmesi beklenen bazı büyük uzay görevleri var. Bu görevlerden ilki milyarder girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi tarafından gerçekleştirilecek. Starship adlı yeni nesil uzay aracının üst sürümleri, insanları ve kargoları Ay'a ve Mars'a taşımak için geliştirilecek.

Bu yeni nesil uzay aracının "SN" serisi prototip sürümlerinin, uzay taşımacılığı için milat niteliği taşıyabileceği belirtiliyor. SpaceX tarafından yapılan 4 test, Starship prototiplerinin patlamasıyla sonuçlandı. Yapılan son denemede ise başarı sağlandı. Starship prototipi, zarar görmeden yere inebildi. Bu yılın ilk aylarında yapılması planlanan test uçuşunun sonuçları, merakla bekleniyor. Hedeflerin tutturulması halinde Starship sistemi sayesinde alçak yörüngede 100 ton yük taşınabilecek.

Avrupa Uzay Ajansı, Jüpiter'e çıkarma yapacak

2023'ün önemli uzay görevlerinden biri de Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gerçekleştirilecek. ESA, Nisan ayında gaz devi Jüpiter'e araç göndermeyi planlıyor. Jüpiter Icy Moons Explorer isimli aracın, yıllar sürecek bir yolculuğun ardından 2031 yılında Jüpiter'e ulaşması bekleniyor. Jüpiter'in Europa, Castillo ve Ganymede uydularında araştırma yapacak olan uzay aracı, buzla kaplı bu gök cisimlerinde su ve yaşam arayacak.

Turistik uzay gezisi projesi: DearMoon

Turistik uzay gezisi projesi "DearMoon", Japon girişimci Yusaku Maezawa tarafından finanse ediliyor. Japon girişimci, test çalışması için Ay'ın etrafında 6 gün uçuş yapacak 8 mürettebatı belirledi. Starship'in taşıyacağı kişiler, deneyimlerini aktaracak. Bu projenin, turistik uzay gezilerinde yaşanabilecek sorunlara ilişkin araştırmacılara fikir vereceği belirtiliyor.

OSIRIS-REx, eylülde yuvaya dönüyor

Son iki yıldır "Bennu" adlı gök taşında incelemeler yapan OSIRIS-REx uzay aracı, topladığı önemli örnekleri, 24 Eylül'de Dünya'ya getirecek. 2016'da fırlatılan NASA'nın aracı, 20 Ekim 2020'de kısa süreliğine de olsa gök taşına inmişti. OSIRIS-REx, bu kısa sürede 56 gram örnek toplamıştı.

Yorumlar (0)