Yer Sarıkamış: 20 bin kişi şehitler için omuz omuza!

105 sene önce Enver Paşa komutasında gerçekleştirilen Sarıkamış Harekâtı esnasında donarak şehit olan binlerce Mehmetçik, Allahuekber Dağları'ndaki yürüyüşle anıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile yaklaşık 20 bin kişi yürüyüşe katıldı. 

YAŞAM 05.01.2020, 12:25
Yer Sarıkamış: 20 bin kişi şehitler için omuz omuza!

22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihlerinde Enver Paşa komutasındaki birlikler, Sarıkamış'ta bulunan Allahuekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmeye çalışırken ağır kış şartlarıyla mücadele etti. 60 bin asker, açlık, şiddetli soğuk ve yetersiz giysiler sebebiyle şehit oldu.

Alaattin Karaca başkanlığındaki dönemin Dağcılık Federasyonu, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in çabaları neticesinde Erzurum'da bulunan 9'uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış'ta bulunan askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları'ndaki sessiz anma törenleri kamuoyu tarafından sahiplenildi. 

Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık 20 bin kişi, şehitleri anmak üzere Sarıkamış'ın Kızılçubuk köyünde bir araya geldi. Yürüyüş, "Gençlik şühedanın izinde yürüyor" sloganıyla gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, milletvekilleri, valiler, bölge komutanları, il ve ilçe belediye başkanları,  polisler, askerler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, izciler ve öğrenciler yürüyüşe katıldı.

"Gençlerimiz şühedanın fedakârlığının farkında"

Bakan Kasapoğlu, yürüyüş öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şühedanın izinde yürüyoruz. Şühedamızın emanet ettiği bu kutsal vatanı yine yarınlara ilelebet taşıyarak payidar kılmak için var gücümüzle gençlerimizle birlikte çalışacağız. Gençlerimiz şühedanın fedakârlığının farkında. Onların hissiyatını hissetmek, bu şuurla bu emanete sahip çıkmak için bu tür etkinlikleri bakanlık olarak düzenliyoruz." dedi.

"Birbiri için canından geçmiş bir ecdat var"

Her geçen sene bu faaliyete katılımın çok ciddi oranda artış gösterdiğini kaydeden Kasapoğlu, "Bu şuurla bu ruhla geleceğe yürümek çok önemli. Birbiri için canından geçmiş, canını feda etmiş bir ecdat var. O ecdada layık olma bilinciyle onların yolundan yürüyen bir gençlik var. Biz bu gençlerle önümüze konan tüm engelleri bugüne kadar aştığımız gibi bir bir bertaraf ettiğimiz gibi bundan sonraki süreçte de tüm engellilere adaletimizle merhametimizle hukuk anlayışımızla meydan okuyacağız. Yarınlara sanayimizle teknolojimizle ilim ve irfanımızla sporcularımızla sanatçılarımızla güçlü bir şekilde yürüyeceğiz." şeklinde konuştu.

"Bugün de yurt dışından gelen önemli misafirlerimiz, gençlerimiz var"

Kasapoğlu, Sarıkamış'a 105 sene önce ülkenin dört bir yanından gelenler gibi bugün de Türkiye'nin her şehrinden gelenler olduğunu anımsatarak, "Yine 105 yıl önce Kudüs'ten, Yemen'den, Şam'dan, Halep'ten, Üsküp'ten olduğu gibi bugün de yurt dışından gelen önemli misafirlerimiz, gençlerimiz var. Aynı ruhu, aynı heyecanla yaşamanın bu bilinçle idrakle yarınlara yürümenin mühim olduğuna inanıyoruz. Bunu görmek bu manzaraya şahit olmak bizler için ayrı bir heyecan, ayrı bir mutluluk. Bu güzel tabloda emeği olan herkese şükranlarımı sınıyorum." ifadelerini kullandı.

"Şehitler ölmez vatan bölünmez"

Yürüyüşe katılanlara kamyonlarla Türk bayrağı ve erzak dağıtıldı. Saat 10.30'da yürüyüş başladı. Bölgede askeri helikopterle güvenlik için uçuş gerçekleştirildi. Dev bayrak ve Atatürk posterleri taşıyan katılımcılar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "En büyük asker bizim asker" sloganları eşliğinde yürüdüler.
 

Yorumlar (0)