Yargıtay'dan emsal karar: Telefon yerine 'Salatalık' yollayanlar şimdi yandı!

İnternet yoluyla yapılan satışta telefon yerine oyuncak, sigara bırakma cihazı, salatalık gibi ucuz ürün gönderen bir şahıs, nitelikli dolandırıcılıktan beraat etti. Yargıtay, vatandaşlara piyasa değerinin altında telefon gibi değerli cihazlar yerine salatalık veya oyuncak gönderen sanık ile ilgili verilen beraat kararını bozarak emsal bir karar verdi.

YAŞAM 01.03.2022, 12:08 02.03.2022, 13:53
Yargıtay'dan emsal karar: Telefon yerine 'Salatalık' yollayanlar şimdi yandı!

Cumhuriyet Savcısı’nın temyiz müracaatı sonrasında Yargıtay 15. Ceza Dairesi, devreye girerek emsal nitelikte bir karar verdi.

“Telefon bekliyordu, sigara bırakma cihazı çıktı”

Kararda, vatandaşları sanal ortamda dolandıranların nitelikli dolandırıcılık suçunu teşkil ettiğine vurgu yapılarak şu sözlere yer verildi:

“Yaşanan olayda sanığın, bir web sitesinde telefon satışı için ilan yayınladığı, satış konusunda 150TL’ye mağdurla anlaşıldığı ortadadır. Kararlaştırılan ücretin, sanığın verdiği hesaba gönderildiği fakat sanığın yolladığı koli açıldığında sigara bırakma cihazının kutudan çıktığı tespit edilmiştir.”

“Dolandırıcılıkta, bilişim sistemleri araç olarak kullanıldı”

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Kargoda telefonla karıştırılması iddiasıyla kutudan sigara bırakma cihazı çıkması neticesinde yapılan inceleme sonucunda sanığın, farklı mağdurlara ilişkin benzer eylemlerde bulunduğu ve bu çerçeve adına açılmış olan farklı davaların da olduğu görülmüştür. Dolayısıyla sanığın, en başından beri dolandırıcılık amacıyla hareket ettiği ve eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun.158/1-f maddesinde belirtilen, bilişim sistemlerinin araç olarak kullanarak dolandırıcılık suçunu oluşturduğu belirlenmelidir. Oy birliği ile mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.”

Yorumlar (0)