"Yağış olmazsa Ankara'nın 5, İstanbul'un 3 aylık suyu var!"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hiç yağış olmaması halinde Ankara'nın 5 aylık, İstanbul'un ise 3 aylık ihtiyacını karşılayacak düzeyde suyun mevcut olduğunu söyledi. 

YAŞAM 17.11.2020, 15:40
"Yağış olmazsa Ankara'nın 5, İstanbul'un 3 aylık suyu var!"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den Türkiye'deki barajların doluluk oranına ilişkin açıklama geldi.

İstanbul'da su sıkıntısı yaşanacak mı?

Bakan Pakdemirli, İstanbul'un bir günlük içme ve kullanma suyu gereksiniminin ortalama 3 milyon 200 bin metreküp olduğunu ifade etti.

Pakdemirli, Büyükçekmece, Alibeyköy, Ömerli ve diğer barajların yanı sıra Yeşilçay ve Melen Sistemi'nden söz konusu gereksinimin önemli bir kısmının karşılandığını belirtti.

İstanbul'a su tedarik eden barajların bir bölümünün Avrupa Yakası'nda diğer bölümünün de Anadolu Yakası'nda bulunduğuna dikkat çeken Pakdemirli, söz konusu barajların entegrasyon halinde olduğunu aktardı.

Pakdemirli, bütün barajlardan İstanbul'un dört bir yanına arıtma tesisleri aracılığıyla su aktarılabildiğini söyledi. 

İstanbul'a su tedarik eden barajların doluluk oranının şu anda ortalama yüzde 27 olduğunu kaydeden Pakdemirli, hiç yağış olmaması halinde söz konusu miktarın İstanbul'un 3 aylık gereksinimini karşılayabileceğini ifade etti.

Pakdemirli, kış mevsiminde etkili olması beklenen yağışlarla beraber İstanbul'da herhangi bir şekilde su sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti.

Ankara'da su sıkıntısı yaşanacak mı?

Ankara'da bulunan barajlardaki doluluk oranının ise yüzde 13 düzeyinde olduğunu aktaran Pakdemirli, geçen sene aynı zamanda bu oranın yüzde 12,7 düzeyinde olduğuna dikkat çekti. 

Pakdemirli, Ankara'da bir günde 1.2 milyon metreküp su kullanıldığını belirterek, başkentteki su yeterliliğini barajların doluluk oranına göre değerlendirmenin yanlış bir tutum olduğunu söyledi.

Ankara'nın 1 milyar 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip olduğunu ifade eden Pakdemirli, başkentte bulunan barajlarda şu anda 185 milyon metreküp suyun mevcut olduğunu aktardı.

Pakdemirli, hiç yağış olmaması halinde söz konusu miktarın Ankara'nın 5 aylık su gereksinimini karşılayabileceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)