"Trump İran'ı vurup öyle gidecek"

Giderayak BAE'yi 23 milyar dolar değerinde silaha boğan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki son haftasında İran'ın nükleer tesislerini vurmayı planladığı belirtildi.

DÜNYA 17.11.2020, 15:37
"Trump İran'ı vurup öyle gidecek"

Giderayak BAE'ye (Birleşik Arap Emirlikleri) MQ-9B Reaper SİHA (18 adet), beşinci nesil F-35 (50 adet) ve farklı füze mühimmatları (yüksek miktarda) başta olmak üzere 23 milyar dolarlık satış yapacak olan ABD Başkanı Donald Trump'ın 4 yetkili ile birlikte Perşembe günü Oval Ofis'te toplantı yaptığı ve İran'ın nükleer tesislerini vurmak için seçenekleri değerlendirdiği bildirildi.

New York Times gazetesinin haberine göre, Trump'ın o toplantıda yanında Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakan Vekili Christopher Miller ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley vardı. Dörtlü, Trump'ı "İran'ı vurma" isteğinin kapsamlı bir çatışmaya neden olabileceği ve İran ile tansiyonun zirveye çıkabileceği uyarısı yaparak vazgeçirdi.

New York Times gazetesinin kesin ifadeler kullanarak yayınladığı haberle ilgili Beyaz Saray'dan açıklama gelmedi.

Dikkat çeken ayrıntı

Başkan Trump'ın "İran'ı vuralım" isteğinin, UAEK'nin (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı - IAEA) 11 Kasım 2020 tarihinde İran'ın nükleer programına dair açıkladığı raporun hemen ertesinden gelmesi dikkat çekti.

UAEK'in raporunda, İran'ın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum stokunun, nükleer anlaşmada belirtilen düzeyin çok üzerine çıktığı, uranyum zenginleştirme limitini aşmayı sürdürdüğü vurgulanmıştı.

Yorumlar (0)