Türkiye’nin bebek kutup pengueni, herkesin ilgi odağı oldu

20 gün önce doğan gentoo cinsi, Türkiye’nin ikinci bebek kutup pengueni hem insanlar hem de penguenler tarafından büyük ilgi görüyor.  

YAŞAM 19.07.2021, 17:44 20.07.2021, 16:17
Türkiye’nin bebek kutup pengueni, herkesin ilgi odağı oldu

İstanbul Akvaryum tarafından başlatılan “Canlıların Korunaklı Bölgelere Yerleştirilmesi” programı kapsamında Valensiya Akvaryumu’ndan evlat edinilen gentoo cinsi kutup penguenlerinin yeni bir yavrusu oldu. Türkiye’de doğan ikinci bebek penguen konumunda olan bu canlıların cinsi, “Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği” (IUCN) tarafından kırmızı listede tutuluyor.  



Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan penguenlerden biri geçen sene “Lokum’u” dünyaya getirmişti. Bu sene de 38 günlük kuluçka döneminin ardından 15 santimetre boyunda ve 120 gram ağırlığında bir penguen dünyaya geldi. Bebek penguen hem diğer penguenlerin hem de ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Ebeveynleri tarafından günde 7-10 kez beslenen bebek, 2016’dan bu yana yürütülen koruma ve çoğaltma programının ikinci en yeni üyesi. 



Penguen neslinin devamı için hummalı çalışmalar yapılıyor 

İstanbul Akvaryum Kuratörü Uğur Çağlar, dünya genelindeki penguenlerin üremelerinin durmasını yanlış avlanma ve küresel ısınmanın artmasına bağlıyor. Penguenlerin neslinin devamı için İstanbul başta olmak üzere dünyanın önde gelen pek çok akvaryumunda ve kutup bölgelerinde hummalı çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Çağlar, Türkiye’nin ilk bebeğinin 2020 senesinde, ikinci bebeğinin ise henüz 3 hafta önce dünyaya geldiğini ifade etti. 



Çağlar: “Yavru penguenimiz 3 haftadır bizimle. 120 gram ve 15 santim doğmasına rağmen çok hızlı şekilde büyüyor. Ebeveynleri onu hem besliyor hem de bakımını yapıyorlar. Biz de ebeveynlerini besliyoruz. Ebeveynleri, sindirdikleri besinleri kusarak yavruya yediriyorlar. Bu şekilde günde 7 ile 10 sefer arasında beslenme uygulanıyor. Büyüme evresinde olduğu için bu kadar sık beslenmesi normal. Yavru büyüdükçe beslenme sıklığını azaltıyorlar. Bizler penguenleri ve özellikle bebeği 7/24 güvenlik kamerasıyla izliyoruz. Şu anda her şey sorunsuz. Ağustos ayının sonunda tüy değişimi olacak. Ondan sonra yavru, ebeveynlerinden bağımsız hale gelecek. Fakat bu tamamen ayrılacağı anlamına gelmiyor. Ortalama 4 ay boyunca ebeveynler, yavruyu uzaktan takip edecek.” 



Oylama ile adına karar verilecek 

Çağlar: “Penguenler meraklı ve oldukça sosyaller. Büyük penguenler, yavru olanın büyüyüp aralarına katılmasını merakla bekliyor. Fakat aralarına katılsa bile ebeveynler yavrusunu hep koruyor. Yeni yavru ile birlikte akvaryumdaki penguen sayısı 25 oldu. Bu seneki üreme sezonu hala devam ediyor. Amacımız, bu sayıyı artırmak.” 



Çağlar, yapılacak oylama ile yavru penguenin ismine karar verileceğini söyledi. 

Yorumlar (0)