Türkiye'den Gürcistan'a iPhone çıkarması

iPhone cep telefonların Gürcistan'da Türkiye'ye göre daha uygun satılması sebebiyle Türkler günübirlik olmak üzere Batum'a gidiyor.

YAŞAM 27.11.2022, 17:41
Türkiye'den Gürcistan'a iPhone çıkarması

Apple'ın iPhone 14, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max olarak isimlendirilen modelleri Eylül ayında satışa çıktı.

Modeline göre Türkiye’de İphone fiyatları, 30 bin ile 57 bin TL arasında fiyatlar değişiyor.

Batum'da vergi iadesi yapılıyor

Bu fiyatlar, yurt dışında vergilerden kaynaklı düşük olunca Sarp Sınır Kapısı'nı kimlikle geçerek günübirlik Gürcistan’a gelen Türk vatandaşları, Batum şehrinde Apple Store’den aldıkları telefonları vergi iadesiyle 15 bin TL’ye kadar daha ucuza alabiliyor.

Yurt dışı seyahatlerinde bireysel telefon getirmek isteyen kullanıcıların Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri amacıyla IMEI kaydını yaptırması gerekiyor.

Pasaporta işlenen bu kayıdın ardından telefon kullanıma açılabiliyor.

Resmi Gazete’de geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili karar yayınlanırken, buna göre 2022’de yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için zorunlu olan IMEI kaydının ücreti kesinleşti. IMEI kayıt harcı 2006 TL’den 2732 TL’ye yükseltildi.

Yıl sonu gelmeden alıyorlar

2023’te ise IMEI kayıt ücretinin 6 bin 91 lira olması bekleniyor. Yıl sonuna kadar telefonlar için 2023 yılında daha yüksek kayıt ücreti bedeli ödemek istemeyenler hafta sonları Gürcistan'a akın ederken, aldıkları telefonlarının hem IMEI kayıtlarını yapmak hem de vergi iadesi (tax free) gerçekleştirerek ülkemize göre 15 bin TL’ye kadar uyguna almış oluyorlar.

Türkiye’nin dört bir tarafından gelen vatandaşların kimi tatil yapıyor, kimi ise günü birlik telefon alıp ülkesine dönüyor.

Bankalar yoğunluk yaşıyor

Sarp Sınır kapısında geçişlerde problem yaşanmazken, Batum’da mağazalardan aldıkları telefonlarda vergi iadesi yapmaya çalışanların Gürcistan tarafında tax free banklarında ciddi yoğunluğa sebep oluyor.

İstanbul’dan Batum’a telefon almaya geldiğini söyleyen Ömer Faruk Kaşarcıoğlu, geçişlerde yoğunluk olduğunu belirterek, Apple mağazalarında yoğunluk sebebiyle istediği telefonların da bulunmadığını aktardı.

"Burada hem KDV yok hem de tax free alıyorsun"

3-4 mağaza gezerek zor bir biçimde telefon bulduğunu söyleyen Kaşarcıoğlu, “Gelirken 1 saatte girdik. Ancak çıkarken 3-4 saat sürüyor. Türkiye’de KDV’si çok fazla. Bu tarafta hem tax free alıyorsun hem de KDV yok.” sözlerini kullandı.

"Osmaniye'den almak için geldim"

Osmaniye’den gelen bir diğer iPhone kullanıcısı ise “Telefon için bizzat geldim Batum’a. iPhone 14 Pro 128’lik aldım. 24 bin 500 Türk lirasına. Gümrükte 2 bin 900 TL iadesi oldu. Türkiye fiyatı 45-50 bin arası civarında.” sözlerini kullandı.

"20 bin TL kazancım oldu"

İstanbul’dan hem telefon almaya hem de gezmeye Batum’a geldiğini söyleyen Anıl Gül ise, “İphone 13 pro Max 128 GB'lık telefonu 24 bin TL’ye aldım. Bin 500 TL de tax free geri almış oldum. Yani 21 bin 500 TL’ye geliyor. Türkiye’de bu telefonu alırsam yaklaşık 42 bin TL’ye almış oluyordum. Yani 20 bin TL’ye kadar kârım olmuş oldu.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)