Türkiye'de bir ilk: "Pi Sokağı"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Tuzla Belediyesi'nin isteği üzerine ilçede bulunan bir sokağa matematikte kullanılan sabit sayı ''Pi'' adının verilmesini kabul etti.

YAŞAM 18.01.2020, 10:48
Türkiye'de bir ilk: "Pi Sokağı"

1988 yılından beri 3'üncü ayın 14'ünde dünya çapında kutlanan ve ABD Temsilciler Meclisi tarafından 2009 yılında resmî şekilde ilan edilen ''Ulusal Pi Günü'', Türkiye'de 2007 yılından beri kutlanıyor. 

Tuzla Belediyesi, geçen sene 14 Mart günü ''Pi Günü'' kutlamaları yaptı. Belediye, bu sene de ilçede bulunan isimsiz sokağa ''Pi'' isminin verilmesini istedi. İlçe belediye meclisinde verilen karar sonrası Tuzla Belediye Başkanlığı, 23 Eylül günü yasa gereği cadde, sokak ve meydanlara isim verme yetkisine sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) talebini iletti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Harita Müdürlüğü, 31 Kasım günü dosyasını hazırlayarak başkanlığa gönderdi. 11 Kasım günü dosya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'ne sevk edildi. Teklif, ocak ayı İBB meclis toplantılarının gündemine alındı. Harita Komisyonu ile Kültür ve Sanat Komisyonları tarafından ortak bir rapor hazırlandı.

Komisyonlardan gelen raporda, şu ifadeler yer verildi:

"Yapılan inceleme neticesinde, Tuzla İlçesi, Tepeören Mahallesi'nde bulunan ve 'Ballıca Yolu' ile 'Siper Sokağı' arasında yer alan isimsiz yolun 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında yol olarak göründüğü, ayrıca talep edilen 'Pi Sokağı' isminin ilçe sınırları içinde mükerrer olmadığı tespit edilmiştir. İsimsiz yolun ekli krokide gösterildiği şekilde 'Pi Sokağı' olarak isimlendirilmesi talebi incelenmiş olup; komisyonlarımızca uygun görülmüştür." 

Söz konusu rapor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

Matematikte "Pi" sayısı

3,14 sabit rakamı, matematikte çemberin, dairenin çevresinin ve alanının hesaplanmasında yaklaşık 4 bin senedir kullanılıyor ve "Pi" sayısı olarak isimlendiriliyor.

"Pi"nin gerçek değeri 3,141592653589793238462643383... şeklinde sonsuza kadar uzanıyor.

"Pi" sayısının simgesi, eski Yunanca ‘da çevre kelimesinin baş harfinden geliyor. 

Fabrice Bellard, günümüzde pi sayısının virgülden sonraki basamaklarının hesaplanmasında rekor kırdı. Bu hesaplamaya göre, "Pi" sayısı 2 trilyon 700 milyar rakamdan meydana geliyor.

Yorumlar (0)