Japonya'dan nükleer kararı

Japonya’da yüksek mahkeme, bölge halkının güvenlik endişeleri sebebiyle Ehime eyaletindeki nükleer santralin faaliyetinin durdurulması kararını aldı.

DÜNYA 18.01.2020, 10:52
Japonya'dan nükleer kararı

Japonya’da yüksek mahkeme, emniyet açısından herhangi bir sorun bulunmamasına rağmen bölge halkının güvenlik endişeleri sebebiyle Ehime eyaletinde bulunan nükleer santralin faaliyetinin durdurulmasına karar verdi.

Nükleer tesise yakın konumda bulunan Yamaguchi eyaletindeki bir adada yaşayan 3 vatandaşın, 2019 yılı Mart ayında reddedilen nükleer santralin faaliyetinin askıya alınması yönündeki talebini yeniden değerlendiren Japonya Yüksek Mahkemesi, tesisin faaliyetlerinin askıya alınmasına hükmetti.

Güvenlik konusunda herhangi bir sıkıntısı bulunmamasına rağmen yüksek mahkemenin, kararında tesisin yaklaşık 130 kilometre uzağındaki bir volkanı ve bölgedeki aktif fay hattı sebebiyle gerçekleşebilecek şiddetli deprem risklerini göz önünde bulundurduğu bildirildi.

Faaliyetin durdurulmasına kadar uzanan mahkeme süreci

Japonya'da yüksek mahkeme 2017 yılının Aralık ayında farklı bölge sakinlerinin talebi üzerine 3 numaralı reaktörün faaliyetinin durdurulmasına hükmetmiş fakat karar 2018 yılında bozularak reaktör yeniden faaliyete sokulmuştu.

Rutin denetim süreci sebebiyle yaklaşık bir aydan fazladır kapalı olan reaktörün, son mahkeme kararı ile birlikte artık faaliyete geçemeyeceği belirtiliyor.

Diğer taraftan nükleer santrali işleten şirket ise mahkeme kararına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Yorumlar (0)